BiH
84

Bajramović: Potpisujemo Opći kolektivni ugovor, htjela to Vlada FBiH ili ne

Piše: S. Č.
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović ocijenio je nelegalnim odluke Vlade FBiH o slanju Općeg kolektivnog ugovora na ocjenu ustavnosti, kao i proglašavanje Udruženja poslodavaca nereprezentativnim. Kako je rekao, Opći kolektivni ugovor će biti potpisan, bez obzira na odluke Vlade FBiH.

Slično kao i predstavnici Udruženja poslodavaca, i prvi čovjek Saveza samostalnih sindikata BiH smatra kako je Vlada ovim odlukama prekoračila svoje ovlasti.

"Konvencija Međunarodnog ureda za rad, koju je verifikovalo Predsjedništvo BiH, nalaže kako se vlasti nemaju pravo miješati u socijalni dijalog. Šta više, Vlada je dužna pomagati i poticati taj dijalog, a ne prekidati ga", rekao je Bajramović.

Kako je objasnio, ukoliko ne postoji nijedno drugo reprezentativno udruženje, ono koje je jedino registrovano preuzima ulogu pregovarača. Prema njegovim riječima to je Udruženje poslodavaca FBiH, tako da odluka Vlade FBiH o proglašavanju njegove nereprezentativnosti pada u vodu.

"Prema Zakonu o radu, ukoliko se ne može dokazati reprezentativnost onda je mjerodavan onaj socijalni partner koji je registrovan, dakle onaj koji fizički postoji, a to je Udruženje poslodavaca FBiH", objasnio je Bajramović.

Dodao je kako će Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženje poslodavaca u utorak, 12. januara, potpisati već ranije ispregovaran Opći kolektivni ugovor, bez obzira na odluku Vlade.

"Ugovor će bti potpisan, htjela to Vlada ili ne. Svi zakonski okviri su na našoj strani. Pravna bitka tek slijedi", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.