BiH
1

Udruženje banaka upozorilo na negativne posljedice Prijedloga zakona za zaštitu žiranata

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Povodom stavljanja Prijedloga zakona za zaštitu žiranata u FBiH na usvajanje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Udruženje banaka BiH upozorilo je danas na njegove negativne posljedice za građane i prave osobe ukoliko predloženo zakonsko rješenje bude prihvaćeno.

Iz ovog Udruženja ističu da predloženi zakon ukida pravo građanima u FBiH da budu žiranti po slobodnoj volji, a firmama da koriste jemstvo u poslovnim transakcijama. Samim tim ukida se jedan od najjeftinijih vidova osiguranja kod ugovaranja kredita.

Također, zakon će poskupiti kredite građanima FBiH, jer će morati imati nekretninu ili zalog da bi bili kreditno sposobni, a također ukinut će poslovnu sposobnost osobama iznad 65 godina života i uvest će zabranu da budu žiranti.

Navodi se da se zakon primjenjuje samo u jednom entitetu, dok u drugom takva ograničenja ne postoje, te sve one koji žele jeftiniji kredit upućuje u drugi entitet.

Zakon stavlja u pravnu nesigurnost bankarski sektor i druge povjerioce u FBiH retroaktivnom primjenom zakona i daje negativnu poruku svim domaćim i stranim investitorima.

Zaključuje se da će zakon ograničiti ionako usporenu kreditnu aktivnost u FBiH, te dodatno pogoršati ekonomsku i fiskalnu poziciju FBiH.

Udruženje banaka BiH je 19. juna ove godine uputilo dopis Parlamentu FBiH i predlagaču - zastupnici Aidi Čikić kojim je upozorilo na negativne aspekte predloženog rješenja i dalo svoje amandmane na koje nije dobilo izjašnjenje.

Iz Udruženja podsjećaju da je prije ovog prijedloga zakona Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru stavila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim je obrađena ova materija.

Udruženje banaka BiH izražava opredjeljenje i podršku svim aktivnostima koje vode boljoj zaštiti korisnika bankarskih usluga, onih koji polažu svoj novac u banke, ali i onih koji uzimaju kredite od banaka.

Ocjenjuje se da predloženi zakon nudi upravo suprotno i korak je nazad u izgradnji efikasnog pravnog sistema kao temelja efikasne ekonomije.