Nemar vlasti
376

U Zenici protest protiv HE Janjići: Gradsko vijeće radi za starješinu, ne za građane

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ispred Gradske uprave Zenica danas su održani mirni protesti protiv izgradnje hidroelektrane u zeničkom naselju Janjići, a podršku skupu dale su i Hrabre žene Krušćice i udruženja "Bistro".

Okupljeni su danas od nadležnih, konkretno Gradskog vijeća Zenice tražili odgovore na brojna pitanja, a među njima i zbog čega je odbijena građanska inicijativa za stavljanje van snage prethodnih odluka o hidroelektrani Janjići, koja je bila potkrijepljena sa 1.563 potpisa i matičnih brojeva građana.

Predstavnik Ekoforuma Zenica Samir Lemeš je upitao zašto je Gradsko vijeće Zenice raspravu o građanskoj inicijativi tek nakon 55 dana naknadno uvrstilo u dnevni red nastavka sjednice za koju javnost nije znala da će biti održana te spriječilo podnosioce inicijative da vijećnicima na sjednici iznesu sve argumente i dokaze da hidroelektrana Janjići ne predstavlja javni interes?

Predsjednik Mjesne zajednice Janjići Miralem Kaknjo je kazao da su mještani mjesne zajednice Janjići, Putovići, Gorica i Drivuša ogorčeni jer ih niko nije obavijestio da će jedna od tački dnevnog reda sjednice biti i rasprava o HE Janjići.

"Prevareni smo jer nismo primljeni da damo svoje mišljenje. Ovo Gradsko vijeće je sramota, rade kako im starješina kaže, a ne u korist građana. Borićemo se do kraja. Mi idemo putem pravde, a zadnja stanica je sud u Strazburu", kazao je Kaknjo.

Okupljeni su zbog nemara vlasti zatražili i vanredne izbore i smjene odgovornih uz obrazloženje da ovako više ne ide.

Safet Kubat je jedan od eko aktivista koji je danas pružio podršku okupljenim mještanima i građanima Zenice, a u izjavi je kazao da ovaj problem traje od 2010. godine kada su krenule inicijative za gradnje HE Janjići i Vranduk.

"Ovdje danas imamo aktiviste i iz Banja Luke, Krušćice i svi oni koji su za zaštitu rijeka su tu. Zahtjevi su jasni i imamo cilj, a to je da Gradsko vijeće, shodno novom Zakonu o zaštiti okoliša, sazove novu javnu raspravu", izjavio je Kubat.

Okupljeni su danas od nadležnih tražili da Gradsko vijeće hitno pristupi izradi detaljnih planskih dokumenata i provođenju dodatnih istraživanja i provjere prirodne očuvanosti kako bi se prostori od ušća Lašve do Janjića planski uredili i postigla adekvatna zaštita prirodnih vrijednosti unutar njih, kako je to propisano Prostornim planom Grada Zenice 2016-2036 godine, da Gradsko vijeće aktivno učestvuje u postupku izdavanja okolinske dozvole za hidroelektranu Janjići, da organizuje javnu raspravu i da kod dostavljanja svog mišljenja Federalnom ministarstvu (u skladu sa članovima 70, 76 Zakona o zaštiti okoliša FBiH) uzme u obzir sve negativne aspekte koje će hidroelektrana Janjići imati po okoliš: pogoršanje kvaliteta vode u rijeci Bosni, pogoršanje klimatskih uslova u Zenici, izumiranje ugroženih vrsta, taloženje nanosa te da se odmah proglasi moratorij na trošenje sredstava iz Programa prijateljskog okruženja s JP Elektroprivreda BiH od 15.8.2019 sa aneksom od 5.3.2021, kako bi se izbjegli negativni finansijski efekti po gradski budžet.