Još mnogo posla...
0

Zeničani održali javnu raspravu povodom izdavanja okolišne dozvole ArcelorMittala

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U velikoj sali Gradske uprave Zenica danas je održana javna rasprava o podnesenom zahtjevu privrednog društva ArcelorMittal d.o.o. Zenica za ponovno izdavanje okolišne dozvole.

Eko forum Zenica u saradnji s gradskom upravom i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma danas je organizovao javnu raspravu o podnesenom zahtjevu, a iako su bili upućeni pozivi, današnjoj raspravi nisu se odazvali predstavnici ArcelorMittala Zenica na čelu s direktorom Nikhil Mehtom.

Iz Eko foruma Zenica su kazali da se radi o pogonima i postrojenjima koja imaju značajan utjecaj na okoliš u Zenici te da je učešće javnost u ovoj javnoj raspravi bitna, kako bi se otklonile sve nedoumice, dali odgovori na otvorena pitanja i kako bi nova okolinska dozvola osigurala dosljedno provođenje okolišnih propisa FBiH uz kontinuitet metalurške proizvodnje.

Samir Lemeš, predsjednik skupštine Ekoforuma Zenica, je kazao da je zahtjev za obnovu dozvole podnesen u februaru prošle godine, te da je uz kritike javnosti on korigovan i pred nadležnim organima će biti uz nove primjedbe javnosti koje danas budu upućene ka nadležnim institucijama.

"Nama ovo treba da formulišemo naše primjedbe i zahtjeve kako bi nova dozvola bila bolja. Tražili smo da se dozvola izda po novom zakonu i kompanija je pristala na to, ali tražili smo i da se u dozvolu uključe i odlagalište otpada Rača i Toplana Zenica kako bi se objedinilo sve", kazao je Lemeš.

Dodao je kako je ArcelorMittal Zenica kazao da više otpad u vidu troske neće odlagati na Raču van pogona, ali da se unutar pogona već formira nova Rača s novim otpadnim materijalom koji predstavlja prijetnju.

Prisutnim vijećnicima Grada Zenice, građanima i zastupnicima u Skupštini ZDK iz Zenice danas je prezentirano kako kompanija ArcelorMittal Zenica može realizovati neke ekološke mjere bez utjecaja na ekonomiju preduzeća.

Govornicu su kazali da su rezultati na ekološkom poboljšanju u vidu realizovanih projekata ArcelorMittala Zenica i te kako vidljivi, ali da je potrebno još neke stvari riješiti u narednom periodu u skladu s tehnologijama današnjeg vremena s ciljem zaštite okoliša.

Podsjetimo, kompanija ArcelorMittal u petak je održala konferenciju za medije gdje su se pohvalili da su u projekte zaštite okoliša do sada uložili mnogo novca te da će samo u ovoj godini u pogone koksare dodatno uložiti četiri miliona KM.