30 miliona eura
161

Njemačka razvojna banka razmatra prekidanje kreditne linije za izgradnju HE Janjići kod Zenice

E. M.
Lokacija gradnje HE Janjići (Foto: Ekoakcija)
Lokacija gradnje HE Janjići (Foto: Ekoakcija)
Izgradnja Hidroelektrane Janjići kod Zenice upitna je zbog neizvjesnog kreditnog aranžmana njemačke razvojne banke kfW kojoj su se aktivisti i predstavnici mjesnih zajednica žalili početkom prošle godine. Žalba je uvažena, a kreditna linija od 30-ak miliona eura je upitna.

Nakon što su prethodni predsjednici mjesnih zajednica bez saglasnosti mještana dali zeleno svjetlo Gradskom vijeću Zenice za gradnju HE Janjići, usvojena je odluka o gradnji ovok objekta.

Međutim, nezadovoljstvo sadašnjih predsjednika mjesnih zajednica koje će biti obuhvaćene izgradnjom jednog od najvećih projekata Elektroprivrede BiH u poslijeratnom periodu, kulminiralo je zbog čega su potpisivali peticije, obraćali se Gradskom vijeću, ali u konačnici i glavnom kreditoru koji će najvjerovatnije imati sluha.

Foto: Ekoakcija
Foto: Ekoakcija

Miralem Kaknjo, predsjednik Mjesne zajednice Janjići, u razgovoru za Klix.ba je kazao da su sretni što je učinjen bar jedan korak i što je bar neko, ali nimalo nebitan, imao sluha za mještane koji su peticijom jasno poručili da ne žele HE u svojim mjesnim zajednicama.

Također, naglasio je da su aktivnosti proveli s Udruženjem "Ekoforum" koje je od početko bilo s njima u njihovoj borbi protiv HE u mjestu Janjići, što nam je potvrdio i Samir Lemeš, aktivista Ekoforuma.

"U januaru 2021 MZ Janjići obratila se Ekoforumu sa zahtjevom da im pomognemo da se obustavi izgradnja HE Janjići nakon što je Fradsko vijeće donijelo odluku o proglašavanju javnog interesa. Zajednički smo uputili zahtjev mehanizmu za žalbe banke. Na odgovor smo čekali dugo, jer je banka oklijevala s odlukom, vjerovatno i zbog njemačkih parlamentarnih izbora. Konačno smo tražili sastanak u sjedištu banke u Sarajevu i par dana prije sastanka dobili smo obavijest da banka razmatra prekid ugovora o kreditu. Odluka još nije zvanično donesena, ali imamo uvjeravanja iz banke da će se to desiti uskoro", kazao nam je Lemeš.

Foto: Ekoforum
Foto: Ekoforum

Dodao je da je u decembru 2021. godine Ekoforum uputio zvaničan zahtjev nadležnom ministarstvu ZDK da se preispita Prostorni plan kantona u smislu brisanja planiranih hidroelektrana.

"Dakle, Elektroprivreda još uvijek nije odustala od gradnje HE Janjići, ali bez kredita kfW to će biti teško izvodljivo. Tek kad se HE izbrišu iz prostornog plana moći ćemo reći da smo dobili bitku za rijeku Bosnu", kazao je Lemeš.

Elektroprivreda BiH u aprilu prošle godine uplatila je Gradu Zenica milion i 250 hiljada KM za provedbu projekata iz Programa prijateljskog okruženja uspostavljenog s ciljem izgradnje Hidroelektrane "Janjići" na rijeci Bosni.

Hidroelektrana "Janjići" instalisane snage 15,75 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 77,26 GWh električne energije je investicija Elektroprivrede BiH od 110 miliona KM.