Još jedan sastanak
72

U Vladi ZDK se raspravlja o tisovom drvetu, a ne o 400.000 pacijenata i ugovoru za ljekare

Piše: E. M.
Meho Kovačević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Meho Kovačević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici štrajkačkog odbora ljekara Zeničko-dobojskog kantona danas su ponovo u zgradi Vlade ZDK održali sastanak s predstavnicima vlasti, koji je završen bez potpisivanja kolektivnog ugovora.

Ljekari su na današnjoj konferenciji za novinare zamolili pacijente za strpljenje, ali su i dodali da moraju znati ko je odgovoran za nepotpisivanje kolektivnog ugovora i štrajk koji od ponedjeljka traje u svim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona Haris Husremović je naglasio da pacijenti moraju znati ko je kriv za štrajk u zdravstvenim ustanovama u ZDK.

"Ja ne znam da li predstavnici Vlade ZDK znaju kolika je odgovornost na nama što se tiče štrajka i u kakvim su problemima naši pacijenti. Mi moramo reći ko je kriv za nepotpisivanje kolektivnog ugovora i to je niko drugi nego Vlada ZDK", kazao je Husremović.


Meho Kovačević, predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice Zenica, je izjavio kako ne znaju kada će prestati uzaludni sastanci s predstavnicima Vlade ZDK, s obzirom na to da ne vide njihovu svrhu.

"Mislili smo da ćemo u ovim dosadašnjim sastancima potpisati kolektivni ugovor i zbog toga nismo izlazili u javnost. Pregovore smo završili, a sada idu neki dodatni razgovori u kojim ne vidimo svrhu. Oni nisu rekli da neće potpisati kolektivni ugovor, niti da se ne slažu s nama, a mi očekujemo da se ovo završi", dodao je Kovačević.

Naglasio je da je izostala i podrška drugih organizacija i udruženja.


"Na Skupštini ZDK se raspravlja o dva tisova drveta, a niko ne razgovara o ugroženosti 400.000 pacijenata u zdravstvenim ustanovama u ZDK. Interesne skupine pacijenata, od kojih smo očekivali pritisak na Vladu ZDK, šute i ne daju svoje mišljenje. Dokad će se odgađati naš posao i do kada će pacijenti trpjeti posljedice štrajka zavisi od Vlade ZDK. Ne znam što ne ispoštuju ono što se ranije dogovorilo", zaključio je Kovačević.

Predsjednik ljekarske komore ZDK Tarik Kapidžić je u današnjem obraćanju novinarima naglasio kako Vlada ZDK ima maćehinski odnos prema pacijentima, ali i ljekarima u zdravstvenim ustanovama u ZDK.

"Tragikomično je kako se vladajuće strukture odnose prema nama. Njih boli briga za zdravstvo, a to su pokazali tokom proteklih godina kada nisu radili CT i MR uređaji, dok su gomilali dugove i kasnije ih riješili kreditom. Građani moraju znati da taj kredit vraćamo svi od plaća, opreme, lijekova i svega ostalog. Taj kredit je morala vraćati Vlada ZDK koja ima maćehinski odnos i prema nama i prema pacijentima", zaključio je Kapidžić.

Na kraju su predstavnici štrajkačkog odbora istakli kako sumnjaju da se Vlada ZDK boji potpisati kolektivni ugovor s njima, odnosno realizirati potpisani Sporazum o kolektivnom ugovoru, zbog toga što bi uslijedio štrajk radnika u zdravstvu koji su već nekoliko puta protestovali i tražili jednaka prava.