Edukacija mladih
244

U Tuzli otvoren Njemački centar za robotiku vrijedan milion KM

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Njemački centar za robotiku danas je zvanično otvoren u SKPC Mejdan u Tuzli. Riječ je o prvom centru ovakve vrste u Bosni i Hercegovini koji korisnicima usluga nudi sticanje znanja i vještina u oblasti programiranja robota, ali i njihovog puštanja u rad.

U ovaj projekt koji će posebno mladim osobama nakon okončanja obuke omogućiti konkurentnost na svjetskom tržištu rada, dosad je uloženo blizu milion KM.

Njemački centar za robotiku u Tuzli je prije svega edukaacionog karaktera, a osmišljen je na način da nudi edukaciju i doobuku, prije svega studentima, ali i onim osobama koje su prošle kroz određenu edukaciju u tehničkoj struci.

"Mi ćemo njima ovdje pružiti obuku kako da rade programiranje robota, ali i kako da nauče online i offline programiranje koje je u svijetu već uveliko zastupljeno i veoma traženo", kazala je projekt menadžerica u Njemačkom centru za robotiku u Tuzli Jasmina Numanović-Stjepanović.

Idejni tvorac ovog centra je vlasnik njemačke firme Masterwerk Muamer Babajić, koji je ujedno i investitor.

Masterwerk se od 2009. godine bavi konstrukcijom i izradom dijelova za automobilsku i mašinsku industriju, a od 2013. i robotikom.

Centar je već ostvario saradnju s Univerzitetom u Tuzli, odnosno Mašinskim fakultetom u ovom gradu, čiji će studenti među prvima imati priliku proći kroz proces obuke. Prema Babajićevim riječima, u toku ove godine kroz besplatan proces obuke predviđeno je da prođe 68 polaznika.

Stručni tim koji će svoja znanja u oblasti programiranja robota, a potom i njihovog pokretanja, prenijeti na polaznike čine profesori iz Elektrotehničke škole u Tuzli, potom Mašinskog fakulteta u Tuzli, kao i apsolventi koji su uposleni u kompaniji Masterwerk i imaju praktično iskustvo.

Među njima je i Enver Budaković iz Živinica koji se već dvije i po godine bavi programiranjem robota u spomenutoj njemačkoj firmi. Dosad je radio na nekoliko projekata, a među njima je i programiranje industrijskih robota za potrebe svjetski poznatih kompanija kao što su BMW i Audi.

"Moj rad na programiranju industrijskih robota u autokućama kao štu su BMW i Audi doveo je do nastanka novih modela automobila koji se prodaju širom svijeta, a opremljeni su automatskom regulacijom odstojanja, sistemom za vibriranje volana ukoliko pređete liniju, kao i sistemom za prepoznavanje umora kod vozača", kaže Budaković.

Nastavlja da naša zemlja ima potencijala kada je riječ o oblasti robotike.

"Otvaranje ovog centra u Tuzli veoma je bitno jer nudi novu perspektivu mladima koji dosad nisu imali priliku raditi s novim tehnologijama kao što su roboti, senzori i slično. Mislim da će mnogi imati koristi od svega ovoga", dodaje on.

Njemački centar za robotiku u Tuzli dio je develoPPP.de programa koji podržava njemačko ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj – BMZ, a isti se sprovodi preko sequa gGmbH.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovala je i ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann koja je prilikom svog obraćanja prisutnima kazala da jedan ovakav projekt predstavlja pogled BiH ka budućnosti.

"Mladi u BiH će prvi put dobiti mogućnost da u Tuzli dobiju jedno ovakvo visokokvalifikovano znanje koje će biti od velike koristi", istakla je ona.

Ministar razvoja i poduzetništva u Vladi Tuzlanskog kantona (TK) Nermin Hodžić smatra da uspostavljanje ovog centra predstavlja prekretnicu u razvoju najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH, omogućavajući privredi i obrazovnom sistemu bolju konekciju s tržištem rada.

"Ovakav moderan centar za nas predstavlja transfer tehnologije i znanja, ali i priliku za naše mlade, jer novim tehnologijama i novim radnim mjestima mogu ovladati u suštini mladi na koje se i oslanjamo u ovom trenutku", naglasio je on.

U ovom trenutku Njemački centar za robotiku u Tuzli ima deset zaposlenih, s tim da u narednom periodu postoji mogućnost otvaranja dodatnog broja radnih mjesta.