Uz njih i gradonačelnik
39

Tuzlaci na Ilinčici proslavljaju Prvi maj: Bijeg od svakodnevnice uz muziku, piće i roštilj

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Brojni građani Tuzle popularno izletište Ilinčica izabrali su za proslavu Prvog maja. Među njima je i gradonačelnik Zijad Lugavić koji ovaj dan provodi u društvu supruge i prijatelja.
Velike gužve ove srijede bilježe se na Ilinčici povodom proslave Prvog maja, a brojni građani su upravo ovo popularno izletište izabrali za uživanje u šetnji, piću i mesnim delicijama koje pripremaju na roštiljima. Na sve to je neizostavna muzika koja dodatno obogaćuje atmosferu.

Oni koji nisu poklonici ovakve vrste užitka, neradnu srijedu su odlučili provesti u šetnji centrom grada, a za ovakav i slične praznike je karakteristično da su gradske saobraćajnice uglavnom prazne.

S druge strane, iako mali broj, u Tuzli je danas bilo i onih koji su protestovali i ukazivali na nezadovljstvo, prevashodno zbog narušenih radničkih prava. Tako se ispred zgrade SodaSo okupila manja grupa građana predvođena Sindikatom solidarnosti Tuzlanskog kantona.

Ovaj Prvi maj radni je za sve dežurne službe, među kojima je i policija. Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK danas vrše pojačane kontrole, a građane su pozvali na dolično ponašanje.

Na lokacijama gdje se vrše proslave, izletištima i otvorenim prostorima, vrše se pojačani obilasci, kao i obilasci naseljenih mjesta s ciljem očuvanja javnog reda i mira te prevencije imovinskih delikata, a sve u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti građana.