Ispred zgrade SodaSo
39

Na prvomajskom protestu u Tuzli svega 16 građana, poručili da se bore i za one koji slave uz roštilj

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
U organizaciji Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona danas je u Tuzli upriličen prvomajski protest na kojem se okupilo svega 16 građana. Iako razočarani, organizatori su poručili da se bore za bolji život i onih koji su danas otišli slaviti uz piće i roštilj na izletištima.

Ispred spaljene zgrade SodaSo u Tuzli, simbola masovnih demonstracija 2014. godine, danas se okupila grupa od svega 16 građana koji su protestovali na Međunarodni praznik rada. Kako godine odmiču, broj okupljenih je sve manji te su se danas u naselju Slatina našli samo oni najuporniji.

"Prvi maj je najveći radnički praznik, ali je postao praznik onih koji žive na narodnoj grbači. Decenijama sjede u parlamentima i ministarskim foteljama. Po odzivu građana bi se reklo da živimo u državi blagostanja. Sve nam je potaman, a ovdje je došla samo šačica nezadovoljnih bivših ili aktuelnih radnika", kazao je predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.

Prvomajsko protestno okupljanje ustanovljeno je nakon masovnih demonstracija iz februara 2014. godine, kada je borba za radnička prava zamagljena organiziranjem plenuma koji su se kasnije pretvorili u političke organizacije. Najviše su profitirali pojedinci koji su se iz aktivista preorijentisali u političare.

"Svaki protest za mene vrijedi, ali mi smo 2014. godine stali. Od te godine narod je ubijen u pojam. Tada nismo ništa postigli jer smo bili razjedinjeni, svako je vukao na neku svoju stranu. Bilo je tu raznih pokreta, a i politika je ubacila svoje igrače. Odmah se vidjelo da su plenumi političko tijelo. Danas nema nigdje onih silnih profesora koji su se pojavili, a na kraju su završili uglavnom u politici", naglasio je Kopić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Jedan od sindikalista s najjačim glasom u vrijeme 2014. godine bio je Enes Tanović koji je i danas došao na protest.

"Mi ćemo se i dalje okupljati svakog 1. maja pa makar samo Kopić i ja došli. Neka je sramota građana i penzionera jer danas se nisu pojavili ovdje. Što se tiče radničke klase, oni su danas na protestima u Njemačkoj i Austriji. BiH ih više ne interesuje, a ovi što su ostali kao penzioneri danas rade jer od penzije ne mogu živjeti", istaknuo je Tanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Za svoja radnička prava i danas se bori bivša radnica fabrike obuće Fortuna Naila Bijelić kojoj godinama radni staž nije uvezan, a bivši šefovi su joj završili na optuženičkim klupama.

"Borba radnika je izgubljena devedesetih godina. Do rata je to bio naš praznik, ali su nam i to ukrali. Naša država više nije država, pravi radnik ne uživa već je on postao rob. Prvi maj danas je samo za one koji su se obogatili kradući iz naših džepova", navodi Bijelić kojoj radni staž nije uplaćen 19 godina.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Za okupljene ispred zgrade SodaSo danas je upriličen i prigodan obrok.