BiH
0

U Sarajevu održan sastanak Tužilaštava BiH i Crne Gore

FENA
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu održan je sastanak glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića i Veselina Vučkovića, v.d. Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore i Specijalnog tužioca Đurđine Nine Ivanović, te njihovih zamjenika i saradnika.

Središnje teme sastanka odnosile su se na konkretnu saradnju u predmetima, na temelju Protokola o saradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, a koji je potpisan u Briselu, krajem aprila ove godine.

Izravna suradnja tužilaštva dvaju država, vrlo je bitna jer se kroz rad u predmetima ratnih zločina, došlo do saznanja da u BiH postoje predmeti u kojima se osumnjičeni počinitelji nalaze na području Crne Gore, a također, crnogorsko pravosuđe procesuira određene predmete ratnih zločina gdje se žrtve i svjedoci mogu nalaziti na teritoriji BiH.

Saradnja tužilaštava bitan je korak u spriječavanju da ratni zločini ostanu nekažnjeni, zbog toga što se osumnjičeni počinitelji nalaze na području druge države.

Na današnjem sastanku bilo je riječi o nekoliko konkretnih predmeta, ali zbog zaštite istrage, javnosti ne možemo u ovom trenutku dati više detalja.

Također je na sastanku razmatrano uspostavljanje i imenovanje oficira za vezu koji će pomoći olakšanoj saradnji između tužilaštava dvaju država.

Realiziranje saradnje na temelju Protokola, snažno su podržale institucije Evropske unije, kao značajan korak ka razvoju vladavine prava i jačanju pravosudne suradnje u regionu, što je također bitan segment naglašen i u Strukutralnom dijalogu o reformi pravosuđa.

Sastanak u Sarajevu na najvišoj razini, drugi je po redu sastanak nakon potpisivanja Protokola i ova suradnja nastavit će se i u budućnosti.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja aktivnosti jačanja regionalne suradnje između tužilaštava, radi što efikasnijeg procesuiranja svih vrsta kriminala koji se izvršava na području više država, a radi očuvanja vladavine prava i stvaranja sigurnijeg okruženja na evropskom putu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.