BiH
7

Glavni tužioci BiH i Srbije razgovarali o saradnji u radu na konkretnim predmetima

Anadolija
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, sa saradnicima sastao se sa timom iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, na čijem čelu je bio Vladimir Vukčević, glavni tužilac, javlja Anadolija.

Na sastanku je razgovarano o uspostavi međusobnih oficira za vezu u okviru Protokola o ustupanju informacija i dokaza, koji će boraviti na terenu u partnerskom tužiteljstvu kao predstavnici svojih institucija, kako bi se tehnički i vremenski ubrzala suradnja na konkretnim predmetima.

Na sastanku je razgovarano i o predmetima na kojima zajednički rade dva tužiteljstva, a u kojim se u narednom periodu očekuju zajedničke aktivnosti, kojim će sasvim sigurno biti zadovoljne obitelji žrtava, jer će se desiti značajni pomaci u procesuiranju.

Tužilac Vukčević, pohvalio je rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u protekle dvije sedmice, kada je realizirano više od osam značajnih i opsežnih akcija, koje su rezultirale lišenjima slobode više od 75 osoba, a od tog broja oko 20 osumnjičenih, lišeno je slobode u predmetima ratnih zločina.

Tužilac Vukčević istakao je da je ovaj najfrekventniji period rada Tužilaštva BiH otkada postoji ova institucija, jasan pokazatelj da je moguća efikasna borba protiv svih vrsta kaznenih djela i da je ovo značajan korak ka uspostavi vladavine prava u regionu.

Tužilac Salihović i Vukčević su se također sastali i sa glavnim tužiteljem Mehanizma za međunarodne krivične sudove, g Hassanom Yalow, sa kojim je dogovorena konkretna suradnja dvaju tužiteljstava sa Rezidualnim mehanizmom, u narednom periodu.