BiH
0

Salihović i Brammertz: U ovoj godini Tužilaštvo BiH očekuje 100 optužnica za ratne zločine

Anadolija
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović sastao se danas sa glavnim tužiocem tužilaštva pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sergeom Brammertzom.

Salihović je upoznao Brammertza sa intenzivnim aktivnostima Tužilaštva BiH u radu na predmetima ratnih zločina, kao i podatkom da će Tužilaštvo BiH u narednih nekoliko dana preći brojku od 400 osoba ukupno optuženih za ratne zločine, što je svakako značajan rezultat u procesu kažnjavanja ratnih zločina i uspostavi vladavine prava.

Istaknuto je da su podignute optužnice Tužilaštva BiH za ratne zločine, u procentu od 80 posto i više rezultirale osuđujućim presudama, što govori o kvalitetu prikupljenih dokaza.

U ovoj godini, očekuje se da će biti podignute optužnice protiv više od 100 optuženih, što znači da će rezultati u 2014. godini, iznositi oko 25 posto od ukupnog broja optuženih u proteklih 10 godina, što je ocijenjeno kao značajan napredak.

Tužilac Salihović i dužnosnici iz Posebnog odjela za ratne zločine upoznali su kolege iz Haaga sa aktivnostima na procesuiranju predmeta Kategorije 2  koji su u fazi istrage proslijeđeni Tužilaštvu BiH iz Haškog tribunala. Tužilac Brammertz i njegov tim informirani su o podignutim optužnicama u vezi sa predmetima Kategorije 2, kao i sa aktivnostima koje će se provoditi u narednom periodu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Predmeti Kategorije 2 od izuzetne su važnosti za izvještaj koji tužilaštvo pri MKSJ podnosi Vijeću sigurnosti UN-a, te je zaključeno da se ove aktivnosti moraju odvijati sa maksimalnim intenzitetom.

Na sastanku je bilo razgovora i o regionalnoj suradnji između tužilaštava zemalja regije, a u naporima za što efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i aktivnostima koje Tužilaštvo BiH poduzima u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Tužilac Brammertz iskazao je punu podršku kolegama u Tužilaštvu BiH u radu i procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao bitnog segmenta za uspostavu vladavine prava u BiH i regionu, a tužilac Salihović i njegov tim izrazili su zahvalnost kolegama iz Haaga na izuzetnoj pomoći i suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina.