{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brammertz posjetio Tužilaštvo BiH: Napredak u procesuiranju predmeta koje je proslijedilo Haško tužiteljstvo

A
2.9.2014. u 14:55
3
0
Brammertz posjetio Tužilaštvo BiH: Napredak u procesuiranju predmeta koje je proslijedilo Haško tužiteljstvo
3
Brammertz posjetio Tužilaštvo BiH: Napredak u procesuiranju predmeta koje je proslijedilo Haško tužiteljstvo
Foto: Anadolija
SARAJEVO (AA) - Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović te tužitelji i stručno osoblje Posebnog odjela za ratne zločine sastali su se sa glavnim tužiteljem pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sergeom Brammertzom i njegovim suradnicima.
Salihović je upoznao dužnosnike Haškog tužiteljstva sa značajnim napretkom koji je Tužiteljstvo BiH ostvarilo u procesuiranju predmeta Kategorije 2, odnosno predmeta u kojima su istrage započete u Tužiteljstvu pri MKSJ, te su predmeti u fazi istrage proslijeđeni na daljnje procesuiranje Tužiteljstvu BiH, prenosi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Radi se o predmetima koji su opsežni i složeni, a s obzirom na to da je istraga pokrenuta u Hagu, osumnjičeni u ovim predmetima uglavnom su srednje razine zapovjedne odgovornosti iz vojnih, policijskih i političkih struktura koje su djelovale tokom rata u BiH.

"Uvažavajući važnost procesuiranja ovih predmeta, glavni tužitelj Salihović naredio je žurno postupanje i donošenje tužiteljskih odluka, a dobri rezultati u procesuiranju vidljivi su, jer je do sada riješeno 10 predmeta Kategorije 2, u fazi istrage ili prijave nalazi se 13 predmeta, a u fazi suđenja ili žalbe na presude nalazi se pet predmeta. Također, tužitelj Salihović upoznao je kolege iz Haga sa aktivnostima, koje će biti poduzete uskoro, na ubrzanju rada i i donošenja tužiteljskih odluka.

Saopćeno je da je Brammertz istakao da je vidljiv napredak u radu na ovim predmetima, te ponovo izrazio podršku Tužiteljstva pri MKSJ kolegama u Tužiteljstvu BiH u procesuiranju predmeta Kategorije 2 i ostalih predmeta na kojima radi Tužiteljstvo BiH. Također, tužitelj Brammertz podržao je regionalnu suradnju tužiteljstava BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore na temelju Protokola o suradnji, a Tužiteljstvo BiH ključna je karika jačanja regionalne suradnje.

Regionalna suradnja izuzetno je bitna za rad na predmetima Kategorije 2, jer se neke od osumnjičenih i optuženih osoba nalaze izvan granica BiH.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o budućoj suradnji dvaju tužiteljstava, koja već duže od desetljeća imaju dobru i profesionalnu suradnju, jer je misija dvije institucije ista - otkrivanje i kazneno procesuiranje počinitelja ratnih zločina, borba protiv nekažnjivosti i uspostava vladavine prava, kao i rad na izgradnji mira i pomirenja u BiH i regionu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: