{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brisel: Potpisan protokol o saradnji između tužilaštava BiH i Crne Gore

F
29.4.2014. u 18:55
0
1
Brisel: Potpisan protokol o saradnji između tužilaštava BiH i Crne Gore
0
U Briselu je danas potpisan Protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužilaštva BiH i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, potvrđeno je Agenciji FENA u Tužilaštvu BiH.


Protokol su potpisali glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i v.d. vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković.

Ovim protokolom se omogućava direktna saradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kakva već postoji između tužilaštava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, a s ciljem da se onemogući osumnjičenima za ratne zločine da se, zbog državljanstva i boravka u drugoj državi, skrivaju od procesuiranja.Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH su u radu predmeti u kojima se došlo do informacija i saznanja da se određeni osumnjičeni počinioci nalaze u Crnoj Gori.

Radi se o osumnjičenima koji su za vrijeme rata u BiH boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine, i čije će procesuiranje biti znatno ubrzano potpisivanjem protokola.

Na ovaj način bit će poboljšana i saradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina koji se vode u crnogorskom pravosuđu, a u kojima se svjedoci ili oštećeni nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Potpisivanje Protokola o saradnji su podržale institucije Evropske unije i okarakterizirale kao značajan pomak u regionalnoj saradnji između pravosudnih institucija te jedan od bitnih koraka strukturalnog dijaloga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: