{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sanskom Mostu identificirano 20 osoba iz Tomašice

14.2.2014. u 16:11
0
3
U Sanskom Mostu identificirano 20 osoba iz Tomašice
0
U Centru za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu danas je završen trodnevni proces konačne identifikacije žrtava pronađenih na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor.


Proces identifikacije je započet dana 12. 02. 2014. godine, u dogovoru sa članovima porodica žrtava, nakon pristizanja prvih rezultata DNK analiza. U ova tri dana identificirano je 20 osoba pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica i šest osoba koje su pronađene na drugim lokacijama.Proces će se nastavljati pristizanjem novih DNK nalaza, pa se očekuje da će u narednom periodu biti identifikovano više desetina osoba, žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora i okoline.Pronalazak i identifikacija žrtava je važan proces za porodice žrtava, koje već duže od dvije decenije tragaju za svojim najbližima, a od izuzetne je važnosti i za tužilaštvo, jer se radi o dokaznom materijalu u istragama i predmetima koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Prijedora i okoline.

Postupajući tužilac je u ova tri dana ispitao nekoliko osoba koje su dale iskaz o svojim neposrednim saznanjima u vezi dešavanja u općini Prijedor 1992. godine.Tužilaštvo BiH će na osnovu kontakata sa članovima porodica žrtava pribavljati podatke o svjedocima, mjestima izvršenja zločina i neposrednim izvršiocima zločina. Postupajući tužilac će ispitati sve svjedoke koji imaju neposredna ili posredna saznanja o izvršenim zločinima na području općine Prijedor.

Na lokalitetu Tomašica je okončan prvi dio procesa ekshumacije gdje je do sada pronađeno 275 kompletnih i 120 nekompletnih tijela žrtava.Tužilaštvo BiH sada traga za informacijama o dodatnim mikrolokacijama na tom području, na kojima se očekuje pronalazak još posmrtnih ostataka žrtava iz Prijedora i okoline. Kopanje na ovom lokalitetu će se nastaviti kada se prikupe nove informacije o mogućim mjestima na kojima se nalaze žrtve.

Identifikaciji žrtava su prisustvovali postupajući tužilac, istražilac i stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: