BiH
0

U Sanskom Mostu identificirano 20 osoba iz Tomašice

Klix.ba
U Centru za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu danas je završen trodnevni proces konačne identifikacije žrtava pronađenih na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor.

Proces identifikacije je započet dana 12. 02. 2014. godine, u dogovoru sa članovima porodica žrtava, nakon pristizanja prvih rezultata DNK analiza. U ova tri dana identificirano je 20 osoba pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica i šest osoba koje su pronađene na drugim lokacijama.

Proces će se nastavljati pristizanjem novih DNK nalaza, pa se očekuje da će u narednom periodu biti identifikovano više desetina osoba, žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora i okoline.

Pronalazak i identifikacija žrtava je važan proces za porodice žrtava, koje već duže od dvije decenije tragaju za svojim najbližima, a od izuzetne je važnosti i za tužilaštvo, jer se radi o dokaznom materijalu u istragama i predmetima koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Prijedora i okoline.

Postupajući tužilac je u ova tri dana ispitao nekoliko osoba koje su dale iskaz o svojim neposrednim saznanjima u vezi dešavanja u općini Prijedor 1992. godine.

Tužilaštvo BiH će na osnovu kontakata sa članovima porodica žrtava pribavljati podatke o svjedocima, mjestima izvršenja zločina i neposrednim izvršiocima zločina. Postupajući tužilac će ispitati sve svjedoke koji imaju neposredna ili posredna saznanja o izvršenim zločinima na području općine Prijedor.

Na lokalitetu Tomašica je okončan prvi dio procesa ekshumacije gdje je do sada pronađeno 275 kompletnih i 120 nekompletnih tijela žrtava.

Tužilaštvo BiH sada traga za informacijama o dodatnim mikrolokacijama na tom području, na kojima se očekuje pronalazak još posmrtnih ostataka žrtava iz Prijedora i okoline. Kopanje na ovom lokalitetu će se nastaviti kada se prikupe nove informacije o mogućim mjestima na kojima se nalaze žrtve.

Identifikaciji žrtava su prisustvovali postupajući tužilac, istražilac i stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.