|

U Sanskom Mostu počela identifikacija žrtava iz Tomašice

U Sanskom Mostu počela identifikacija žrtava iz Tomašice
0
F
FENA
12.2.2014. u 14:13
0
komentara
0

dijeljenja
U Sanskom Mostu počela identifikacija žrtava iz Tomašice
U Centru za identifikaciju Šejkovača, u Sanskom Mostu, danas je počeo proces konačne identifikacije žrtava koje su pronađene prilikom kopanja na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor.
Proces identifikacije je započet u dogovoru sa članovima porodica žrtava, nakon pristizanja prvih rezultata DNK analiza. U narednim danima vršit će se proces utvrđivanja identiteta osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Proces će se nastavljati pristizanjem novih DNK nalaza, pa se očekuje da će u narednom periodu biti identifikovano više desetina osoba, žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora i okoline.

Pronalazak i identifikacija žrtava je važan proces za porodice žrtava, koje već duže od dvije decenije tragaju za svojim najbližima, a od izuzetne je važnosti i za Tužilaštvo, jer se radi o dokaznom materijalu u istragama i predmetima koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Prijedora i okoline.

Tužilaštvo BiH će na osnovu kontakata sa članovima porodica žrtava pribavljati podatke o svjedocima, mjestima izvršenja zločina i neposrednim izvršiocima zločina.

Postupajući tužilac će ispitati sve svjedoke koji imaju neposredna ili posredna saznanja o izvršenim zločinima na području općine Prijedor.

Na lokalitetu Tomašica je okončan prvi dio procesa ekshumacije gdje je do sada pronađeno 275 kompletnih i 120 nekompletnih tijela žrtava.

Tužilaštvo BiH sada traga za informacijama o dodatnim mikrolokacijama na tom području, na kojima se očekuje pronalazak još posmrtnih ostataka žrtava iz Prijedora i okoline.

Kopanje na ovom lokalitetu će se nastaviti kada se prikupe nove informacije o mogućim mjestima na kojima se nalaze žrtve.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da identifikaciji žrtava prisustvuju postupajući tužilac, istražilac i stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.