{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osam osoba iz Tomašice identifikovano jučer u Sanskom Mostu

17.4.2014. u 10:06
34
3
Osam osoba iz Tomašice identifikovano jučer u Sanskom Mostu
34
Osam osoba iz Tomašice identifikovano jučer u Sanskom Mostu
Masovna grobnica Tomašica
U Centru za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu jučer je nastavljen proces identifikacije žrtava pronađenih prilikom kopanja na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor, te identifikovano još osam osoba.
Proces identifikacije je u dogovoru sa članovima porodica žrtava započet 14. 02. 2014. godine, nakon pristizanja prvih rezultata DNK analiza.

U dosadašnjim identifikacijama je identificirano 49 žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica.

Nastavak identifikacije žrtava u ovom terminu će trajati šest dana i završit će se u srijedu, 23. 04. 2014. godine.

Proces je nastavljen jer su pristigli novi DNK nalazi, što omogućava konačnu identifikaciju još oko 50 žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora i okoline.

Pronalazak i identifikacija žrtava je važan proces za porodice žrtava, koje već duže od dvije decenije tragaju za svojim najbližima, a od izuzetne je važnosti i za tužilaštvo jer se radi o dokaznom materijalu u istragama i predmetima koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Prijedora i okoline.

Tužilaštvo BiH sada traga za informacijama o dodatnim mikrolokacijama na tom području, na kojima se očekuje pronalazak još posmrtnih ostataka žrtava iz Prijedora i okoline. Kopanje na ovom lokalitetu će se nastaviti kada se prikupe nove informacije o mogućim mjestima na kojima se nalaze žrtve.

Identifikaciji žrtava prisustvuje istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: