Inicijativa Naše stranke
18

U petak počinju pregovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo bez SDA

D. Be.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Naše stranke odlučeno je da se napravi prvi korak u okupljanju stranaka koje bi mogle formirati vlast na nivou Kantona Sarajevo bez Stranke demokratske akcije (SDA).

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk koji je kazao da su pozivi upućeni Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Demokratskoj fronti (DF), ali da to nikako ne isključuje sve ostale političke stranke izuzev SDA i BOSS-a.

U petak je planiran prvi sastanak na kojem je predviđeno da se napravi kalendar zajedničkih aktivnosti i principa djelovanja, a kako saznajemo, iduće sedmice za isti stol bi trebali sjesti predstavnici Naše stranke, SDP-a, DF-a i stranke Narod i pravda.

S obzirom na to da su sve nabrojane stranke u prethodnim istupima u javnosti isticale da koaliranje sa Strankom demokratske akcije ne dolazi u obzir, za očekivati je da predstavnici stranaka koji će se okupiti na poziv Naše stranke pronađu zajednički jezik.

Treba napomenuti da je za sutra zakazana sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj će se, između ostalog, razgovarati i o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, što nam je potvrdio i Damir Mašić, politički direktor SDP-a.

"Poziv je stigao od Naše stranke. Sjednica Predsjedništva SDP-a je sutra u 13:00 sati, kada bi trebalo da se mi očitujemoi unutar stranke. Sastanak sa NS-om zakazan je za petak", rekao je Mašić.

Lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković kazao je za Klix.ba kako je upoznat sa sastankom i inicijativom Naše stranke te početkom razgovora. Ističe da su u njegovoj političkoj stranci spremni na ozbiljne razgovore o formiranju Vlade KS, bez SDA i BOSS-a.

"Iduće sedmice bi trebali započeti konkretne razgovore o otvaranju procesa koji bi trebali započeti odmah nakon službenog potvrđivanja nove Skupštine KS", rekao je Konaković.