Sporna pitanja
2

U NSRS ni nakon četiri sata nije usvojen dnevni red sjednice

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a ni nakon četiri sata rada nije usvojen dnevni red.

Poslanici opozicije traže da se stavi van snage odluka o razrješenju glavnog revizora Duška Šnjegote, jer bi se time deblokirao rad Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a.

RS od 12. oktobra nema glavnog revizora, niti njegovog zamjenika, jer su na sjednici Narodne skupštine 13. septembra, Duško Šnjegota i Darko Pejić razriješeni tih dužnosti i nije poznato ko će poslanicima obrazložiti spomenute dokumente, niti kako će se prevazići postojeći problem u rukovođenju Glavnom službom revizije.

Traže da se razmatra njihov prijedlog rezolucije o starteškim ciljevima RS-a do 2023., a odnos prema vojnim savezima je samo jedno od tema u tom dokumentu.

Poslanik NDP Dragan Čavić je pojasnio da se predloženom rezolucijom definišu i određeni politički ciljevi, mjere za rast ekonomije, restruktuiranje BDP-a, poreske olakšice te potreba reforme institucija za provođenje zakona, utvrđivanje porijekla imovine izabranih osoba, te borbu protiv kriminala i korupcije...

Zatražili su i infomaciju o ponašanju pripadnika MUPRS-a i, kako navode, fizičkom sprečavanju opozicije da prisustvuju sjednici parlamenta 13. septembra.

Tvrde da se ovo pitanje mora riješiti kako bi Narodna skupština RS-a mogla da nastavi rad.

Prethodno su poslanici opozicije u više navrata upozoravali da je prekršen skupštinski Poslovnik, jer nije dostavljen na izjašnjavanje zapisnik sa sporne prošle sjednice, kojoj nisu prisustvovali.