Mnogo upitnika
1

Da li će isplata plata "na ruke" u RS-u utjecati na bankarski sektor, investicije i Poresku upravu

A. L.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila izmjene i dopune Zakona o radu čime je omogućila isplaćivanje plata u gotovini, razgovarali smo sa ekonomskim stručnjakom Damirom Bećirovićem i pitali kako će to utjecati na bankarski sektor, investicije i Poresku upravu.
Bećirović nam objašnjava da na bankarski sektor RS-a ova odluka ne bi trebala posebno utjecati.

"U zavisnosti od toga koliki bi bio obim korisnika koji pređu na isplatu plata u gotovini, moglo bi imati posljedice. Ipak, ja mislim da ih neće biti. Čak i oni koji nisu na crnoj listi, a budu digli platu u gotovini, će u jednom momentu morati novac staviti na banku jer je moguće da imaju kredite itd. Dakle, novac će se vratiti u bankarski sektor. Ne očekujem značajnije posljedice za bankarski sektor RS-a", kazao je.

S druge strane, smatra da će ozbiljni investitori zbog ove odluke u širokom luku izbjegavati RS.

"Investicije su uvijek vezane za neku vrstu imidža. Ovo pokazuje da se vlast duboko miješa u ekonomski sektor. Preskočeni su regulatori koji bi trebali biti nezavisni i odgovorni za očuvanje stabilnosti finansijskog sektora RS-a. U tom kontekstu mislim da je RS u ovom momentu mjesto koje će ozbiljni investitori izbjegavati u širokom luku", kazao je.

Poreske uprave, prema njegovom mišljenju, neće imati veće posljedice.

"Preduzeća će, bilo da isplaćuju gotovinu ili drugačije, obračunavati doprinose normalno. Ja ne očekujem da će isplata u gotovini značiti više novca u koverti. Taj obračun će ići kao i obračun koji ide preko računa, samo što će se neto isplata isplaćivati u gotovini. Ne očekujem nikakvu promjenu u tom smislu", zaključio je Bećirović.

No, treba imati u vidu i da sigurno postoje poslodavci koji će iskoristiti ovu mogućnost, odnosno zloupotrijebiti je, kako bi više novca zadržali za sebe .Također je i pitanje kako će se sve ovo odraziti na kreditni rejting klijenata, standard građana i ekonomiju generalno u ovom entitetu, ali i cijeloj državi BiH.