Sol na ranu
167

Konaković ismijava vlast u RS-u jer će primati platu "na ruke": Sljedeća faza je roba umjesto novca

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Naroda i Pravde i državni ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković ismijao je odluku Narodne skupštine Republike Srpske da usvoji izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plata "na ruke".
Kako je kazao, upozoravao je vlasti u RS-u da vode sebe i ljude koji žive u tom dijelu BiH u izolaciju.

"Došli su u fazu da zakonima odobravaju 'platu na ruke'. Naredna faza je novi član koji propisuje 'dozvoljenu robnu razmjenu umjesto plate'. Sve dok svijetom hara digitalizacija", napisao je Konaković.

Upozorio je da, ako privrednici masovno krenu kovertama isplaćivati plate, veliku štetu će trpiti budžet RS-a.

"Ovako se ponašaju ljudi koji izgube kompas", napisao je Konaković.

Ovakav zakon, po hitnom postupku, donosen je zbog toga što je veliki broj zvaničnika iz RS-a na crnoj listi, a što je rezultiralo blokiranjem njihovih bankovnih računa.

Tokom rasprave su iz opozicije ukazali na to da će poslodavci zasigurno zloupotrebljavati ovakav zakon s obzirom na to da već sada veliki broj njih prima platu u koverti, umjesto na bankovni račun, kako je po zakonu. U suštini, legaliziraju nezakonito poslovanje.

Neki od političara koji u posljednje vrijeme ne mogu primiti platu su predsjednik NSRS Nenad Stevandić, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik RS-a Milorad Dodik, ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić itd.