BiH
51

U Mostaru glasao Dragan Čović: Hrvatska nam može pomoći kao pravi prijatelj

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Građani Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo danas imaju priliku na 15 biračkih mjesta glasati za novog hrvatskog predsjednika. U Mostaru je jutros od sedam sati otvoreno deset biračkih mjesta, a među glasačima su bili i gradonačelnik grada Mostara, Ljubo Bešlić, te član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je istaknuo značaj ovih izbora za građane BiH, kazavši kako je uvjeren da će Hrvatska dobiti predsjednika kojeg zaslužuje i koji će, uz sve drugo što treba raditi u Republici Hrvatskoj, voditi računa i o poziciji Bosne i Hercegovine kao strateškog partnera, pa time i pozicije svih onih koji imaju hrvatsko državljanstvo - Hrvata Bosne i Hercegovine.

"Duboko sam uvjeren u to da ćemo vrlo brzo nakon ovih izbora, da li će to biti u prvom krugu ili za petnaestak dana u drugom krugu, dobiti partnera s kojim ćemo moći sarađivati i vjerujem da ću lično, kao hrvatski član Predsjedništva BiH imati odličnu saradnju sa predsjednikom Hrvatske", naveo je Čović za Klix.ba.

Na upit o tome da li, bez obzira na to ko pobijedi, očekuje zaokret hrvatske politike prema BiH, Čović je naglasio da je taj zaokret odavno na sceni i da ga treba nastaviti tim intenzitetom na način da Republika Hrvatska kao dio NATO saveza i Evropske unije pomogne BiH na tom putu.

"Mi već iduće godine očekujemo da apliciramo za kandidatski status, u čemu nam Republika Hrvatska može pomoći kao pravi prijatelj i partner. Ono što lično očekujem jeste da se nastavi na tragu onoga što radimo u zadnjih nekoliko godina kad je odnos prema politici u BiH u pitanju, na način da se uvažava želja hrvatskog naroda u BiH ili dogovor tri konstitutivna naroda u BiH u smislu ravnopravnosti i legitimnih predstavnika Hrvata u vlasti i siguran sam da ono što radimo nekoliko godina nastaviti i dalje", poručio je Čović, dodavši kako je optimističan da će ta saradnja biti na dobro svih u BiH jer duboko vjeruje da je ovo prilika da se pokrenu neki zajednički privredni projekti koji su nužni i za RH, a posebno za BiH.

Govoreći o značaju izbora za građane Mostara i BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara je u razgovoru za Klix.ba izjavio kako sama situacija u Republici Hrvatskoj, kao i Bosni i Hercegovini nije sjajna, no da očekuje da će biti bolje.

"Prije svega, mislim da su ovi izbori značajni za građane Republike Hrvatske jer se predsjednička uloga odnosi isključivo na njih. Ipak, kad su u pitanju sami izbori, svaki od njih su jako važni i mislim da je to građanska obaveza, a mi kao građani Hrvatske svakako trebamo ispuniti svoju građansku dužnost“, kazao je za Klix.ba Ljubo Bešlić.