BiH
12

Glasanje za predsjednika Hrvatske u Sarajevu: Očekuje se izlazak 800 birača

Piše: L. Č.
Miroslav Agostini (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
I građani u BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo danas imaju priliku glasati za novog predsjednika Republike Hrvatske.

Pravo glasa na izborima sa područja BiH ima 5.765 osoba na 15 biračkih mjesta širom zemlje, a prvi sekretar hrvatskog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini, Pero Bilušić, u razgovoru je za Klix.ba potvrdio da su birališta redovno otvorena u 7 sati ujutro.

Na teritoriji BiH otvoreno je svih 15 biračkih mjesta - deset u Mostaru, dva u Sarajevu, dva u Tuzli i jedno u Banjoj Luci. Glasanje protiče u najboljem redu, a za osobe koje se prethodno nisu aktivno registrirale potrebno je da izvade potvrdu u veleposlanstvu i sa njom ostvaruju pravo na glasanje.

Do devet sati je na dva biračka mjesta u hrvatskom veleposlanstvu glasalo pedesetak osoba, a Bilušić je izrazio nadu da će ta cifra na kraju dana biti na razini izbora za Evropski parlament, negdje oko 800 birača.

"Tekovina modernih vremena gdje se društvo preobražava je da su izbori slobodni i da svako može da kaže svoje i napravi jedan vlastiti izbor. U svakom tom izboru se krije jedna nada da će biti bolje, da će se svi narodi u BiH sve više razvijati i obogaćivati i duhovnim i materijalnim vrijednostima, te da će život biti bolji i pravedniji, kako bismo dobili jedno bolje društvo. To sve možemo i moramo, ali zato trebaju da svi budu uključeni. U ova se vremena govori i kreposti i solidarnosti, stoga svi, prema svojim prilikama, pozivima i stanju trebaju da nešto učine da opće dobro bude bolje i da živimo sretnije. Nadamo se da će nam ova 2015. godina biti još bolja i sretnije nego prethodna koju ovim izborima ispraćamo i kao da na neki način ovi izbori određuju našu bolju budućnost", izjavio je za Klix.ba jedan od birača, svećenik Miroslav Agostini.

Za predsjednika Republike Hrvatske ove godine su u utrci aktuelni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i muzičar, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.