BiH
2

U Ambasadi Hrvatske u Sarajevu nema gužve, glasa se bez problema

Piše: E. G.
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svih 15 birališta u Bosni i Hercegovini na kojima glasaju državljani Hrvatske s pravom glasa na predsjedničkim izborima u susjednoj zemlji otvorena su jutros u sedam sati. Glasanje protiče bez većih poteškoća i gužvi na većini birališta.

Novinarske ekipe portala Klix.ba obišle su jutros neka od birališta u našoj zemlji, pa i ono u Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu. Glasanje na ovom biralištu protiče uredu, odvija se prilično brzo i nema većih zadržavanja građana u redovima.

"Svih 15 biračkih mjesta je otvoreno u sedam sati. Glasanje je startalo kako treba, za sada je sve uredu i nema nekih posebnih problema i gužvi. Birališta su otvorena do 19 sati. Sve teče u okviru očekivanog", kazao je za Klix.ba Pero Bilušić, sekretar u Ambasadi Republike Hrvatske u BiH.

U Ambasadi Hrvatske kažu da je još uvijek rano i nezahvalno prognozirati kakav će biti odziv glasača te da to zavisi od niza faktora.

"Ovdje u Sarajevu u Ambasadi, kao i u drugim ambasadama, odnosno diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u svijetu mogu glasati svi državljani Hrvatske koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj", kaže Bilušić.

Glasači koje smo zatekli na ovom biračkom mjestu uglavnom su iz Sarajeva i okolnih mjesta. Ne žele otkrivati za koga su glasali te dodaju da su došli ostvariti svoje pravo da biraju i da im je najvažnije da se proces odvija brzo i bez gužvi.

Podsjetimo, na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj danas građani s pravom glasa biraju između SDP-ovog kandidata i aktuelnog predsjednika te zemlje Ive Josipovića i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.