BiH
8

Prvi birači u BiH izašli na izbore za predsjednika Hrvatske u ranim jutarnjim satima

Klix.ba
Glasanje u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U BiH su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima će hrvatski državljani koji žive u našoj zemlji glasati za novog hrvatskog predsjednika.

Na području Generalnog konzulata Hrvatske u Mostaru otvoreno je 10 biračkih mjesta, po dva biračka mjesta u Velepolanstvu Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci.

Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi službeni privremeni rezultati bit će poznati iza 24 sata.

Biračku podršku za petogodišnji mandat traži četvero kandidata: aktuelni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i muzičar, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci, na kojem će birači moći glasati za jednog od četvero kandidata na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, otvoreno je jutros u 7 sati, javio je reporter portala Klix.ba.

"Ovdje će moći glasati i oni koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i oni koji imaju prebivalište ovdje. Oni koji žive u Banjoj Luci, odnosno na području koje pokriva ovo biračko mjesto, mogu da glasaju bez obzira na to što se nisu registrovali. Ukupno je registrovano 160 glasača", rekao je Stipan Medo iz Generalnog konzulata Hrvatske.

U Mostaru je za glasanje ukupno prijavljeno 4.603 birača, a kako javlja reporter portala Klix.ba glasanje je počelo u ranim jutarnjim satima.

"U Mostaru je otvoreno svih 10 biračkih mjesta bez obzira na ove vremenske nepogode. Izlaznost je vrlo dobra. Oni koje se još nisu registrirali, mogu se danas prije glasanja registrirati, ali samo ako imaju prebivalište u BiH. Oni koji imaju prijavljeno prebivalište u RH, ne mogu se registrirati", rekao je Velimir Pleša, generalni konzul RH u Mostaru.