|

Ivo ili Kolinda: Hrvatska danas dobija novog predsjednika, birališta otvorena i u BiH

Ivo ili Kolinda: Hrvatska danas dobija novog predsjednika, birališta otvorena i u BiH
7
Klix.ba
11.1.2015. u 08:03
12
komentara
7

dijeljenja
1/5 Glasačko mjesto u Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
2/5 Glasačko mjesto u Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
3/5 Glasačko mjesto u Mostaru (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
4/5 Glasačko mjesto u Mostaru (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
5/5 Glasačko mjesto u Mostaru (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj počeo je jutros, a biračka mjesta u Bosni i Hercegovini otvorena su u sedam sati.
Državljani Hrvatske u našoj zemlji će, kao i prije dvije sedmice, moći ostvariti svoje biračko pravo na 15 biračkih mjesta.

Deset biračkih mjesta otvoreno je na području koje pokriva Generalni konzulat Hrvatske u Mostaru, po dva biračka mjesta u Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci.

Za drugi krug registriran je 10.761 birač. Međutim, svi državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u BiH moći će ostvariti biračko pravo, iako se nisu registrirali jer će u Veleposlanstvu RH i generalnim konzulatima moći dobiti potvrdu i s tom potvrdom izaći na biračko mjesto.

Podsjetimo, u prvom krugu prije dvije sedmice najviše glasova birača osvojili su aktuelni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

U tijesnoj završnici Josipović je osvojio 667.117 glasova odnosno 38,55 posto, a Kolinda 641.438 odnosno 37,09 posto glasova.

U Bosni i Hercegovini u prvom krugu za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj glasalo je 7.369 birača, a oni su svoj povjerenje u velikoj većini dali Kolindi Grabar Kitarović.

Birališta se zatvaraju u 19:00 sati.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...