|

Čović: Treba stvoriti normalne uvjete za glasanje Hrvata u BiH

Čović: Treba stvoriti normalne uvjete za glasanje Hrvata u BiH
28
Piše: Ž. M.
11.1.2015. u 10:34
69
komentara
28

dijeljenja
Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, jutros je glasao u Osnovnoj školi Ilija Jakovljević u Mostaru.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba Foto: Željko Miličević/Klix.ba


Iako je na jedinom biračkom mjestu u Mostaru vladala ogromna gužva, Čović i njegova supruga Bernardica ipak nisu dugo čekali.

U izjavi novinarima nakon glasanja, vodeći čovjek HDZ-a BiH govorio je o tome šta budući predsjednik Hrvatske može uraditi za BiH.

"Kada bi se realiziralo samo ovo što su obećali u kampanjama i sučeljavanjima mi bismo mogli doći u priliku da više nikad ne glasamo u ovolikim redovima i da ovoliko ljudi čeka. Ako se već glasa, onda se treba glasati u ambijentu u kojem ćemo se osjećati kao ljudi, a ne da imamo jedno glasačko mjesto za Mostar, za zapadnu Hercegovinu i Livno...Ja mislim da će se to već desiti na sljedećim izborima", rekao je Čović.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba Foto: Željko Miličević/Klix.ba
On je kazao da očekuje da Hrvatska i njeni zvaničnici u BiH stvore ambijent tri jednakopravna naroda.

"Oni ne treba da se miješaju u interne stvari BiH, ali dovoljno da daju ono što je Daytonom propisano, što piše u ustavu RH. Duboko sam uvjeren da će Hrvatska imati za strateškog partnera sve nas u BiH, te da ćemo se zalagati da svi legitimni predstavnici hrvatskog naroda budu u svim nivoima vlasti", kazao je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovom mišljenju, svi zajedno trebaju graditi BiH po mjeri čovjeka. Čović nije krio kome je dao svoj glas, a to je Kolinda Grabar Kitarović.

"Smatram, ipak, da će budućeg predsjednika RH-a prije svega odlučiti građani RH-a. Koliko god mi željeli da to ne bude tako, vjerovatno mali broj Hrvata u BiH će izaći na ove izbore tako da to neće baš toliko utjecati na izborni rezultat", rekao je Čović.
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...