Vlada RS
0

U kalendar uvršteni Dan pobjede nad fašizmom i Dan Vojske RS

SRNA
Vlada Republike Srpske prihvatila je prijedlog Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova i u kalendar obilježavanja značajnih datuma uvrstila 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i 12. maj - Dan Vojske RS, izjavila je danas portparol Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS Maja Radetić.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je u okviru proslave Dana pobjede nad fašizmom predviđen parastos svim stradalim u Drugom svjetskom ratu, koji će početi u 10.30 časova u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja, a potom polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima NOR-a, te obraćanje zvaničnika.

Radetićeva je navela da će se Dan Vojske RS obilježavati tri dana, a da proslava počinje 11. maja parastosom poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u banjalučkom u Hramu Hrista Spasitelja, nakon čega će biti položeni vijenci i cvijeće na spomen ploču na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", na spomenik poginulim borcima NOR-a, te na spomen kosturnicu i spomenik "12 beba".

Prema njenim riječima, centralna svečanost biće održana 12. maja u kasarni "Kozara" u Banjaluci, u organizaciji Trećeg pješadijskog RS puka, a svečana akademija je predviđena 13. maja.

Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić, govoreći o značaju Dana pobjede nad fašizmom, naveo je da su u slamanju Sila osovine i kvislinških snaga tokom Drugog svjetskog rata, borci NOB-a dali veliki doprinos, te da je za oslobođenje Jugoslavije poginulo 304 000 boraca.

On je istakao da su sve do kraja 1943. godine Srbi činili gro sastava partizanskih jedinica, kojima su tek od kraja te godine počeli masovno prilaziti i pripadnici drugih naroda.

Gajić je podsjetio na neke od većih bitaka, ukazujući posebno na Kozaru kao primjer herojstva i stradanja naroda, sa koje su, kako je rekao, sve što nije moglo biti spaseno, okupatori i ustaše otjerali u logore Jasenovac i Stara Gradiša. 
"Zbog toga moramo njegovati uspomenu na Drugi svjetski rat, ali i na ovaj posljednji odbrambeno-otadžbinski, jer je i u tom ratu naš narod branio slobodu, ideale, porodice i ognjišta", istakao je Gajić.