BiH
0

U Banjoj Luci danas "sedmorka" razgovara o Sejdiću i Finciju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sastanak lidera najjačih političkih stranaka u BiH, na kome će biti riječi o rješavanju presude Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić - Finci" i mehanizmima koordinacije o pristupanju BiH Evropskoj uniji, bit će održan danas u Banjoj Luci.

Domaćin ovog novog sastanka je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, a očekuje se prisustvo predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, SDP-a Zlatka Lagumdžije, HDZ-a Dragana Čovića, SDA Sulejmana Tihića, HDZ-a 1990 Bože Ljubića i SBB-a Fahrudina Radončića.

Bosić je ranije rekao da sastanak ne bi ni zakazivao da nije dobio uvjeravanja od predsjednika SDP-a i HDZ-a Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića da je u okviru Federacije BiH napravljen dogovor za implementaciju odluke "Sejdić-Finci".

Stranke iz RS-a imaju usaglašen stav da izbor člana Predsjedništva BiH iz RS-a mora ostati neposredan te navode da se u odluci „Sejdić-Finci“ i ne traži izmjena načina izbora, već samo brisanje nacionalne odrednice.

Dodik je i sinoć ponovio da SNSD nije protiv asimetričnog rješenja, odnosno da se član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bira neposredno na izborima, a dvojica članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH u parlamentu.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je ranije da će se na sastanku u Banjoj Luci pokušati dogovoriti neka vrsta akcionog plana za Mapu puta kako bi do kraja novembra bilo urađeno sve što je potrebno da bi BiH dobila kredibilnu aplikaciju za kandidatski status za članstvo u EU.