Uoči sastanka u Banjoj Luci
25

Dragan Čović: Očekujem dogovor o presudi "Sejdić i Finci"

SRNA
Dragan Čović (Foto: Anadolija)
Dragan Čović (Foto: Anadolija)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da na sutrašenjem sastanku lidera najjačih političkih partija u BiH u Banjoj Luci bude postignut dogovor o implementaciji presude "Sejdić i Finci protiv BiH".

"Rješenja koja se odnose na Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH su usaglašena, a postoje realni uslovi da se dogovorimo i o izboru članova Predsjedništva BiH", rekao je Čović novinarima u Banjoj Luci prije sastanka sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

On je istakao da su dva modela u opticaju kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH – direktni i ndirektni.

"RS je za direktan izbor člana Predsjedništva BiH iz Srpske i to je za nas prihvatljivo. U Federaciji BiH je praktično dogovoreno da se dva člana Predsjedništva biraju indirektno i takva rješenja bi bila asimetrična", dodao je Čović.

Sastanku lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je počeo u Palati Republike u Banjoj Luci, prisustvuju visoki funkcioneri SNSD-a Igor Radojičić, Nada Tešanović, Nikola Špirić, Željka Cvijanović, Aleksandar DŽombić i Rajko Vasić, te funkcioneri HDZ-a Marinko Čavara, Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda i Davor Čordaš.