BiH
3

U Banjoj Luci počeo sastanak "sedmorke"

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Banjoj Luci je počeo sastanak lidera političkih partija u BiH, a najavljeno je da bi trebalo da razgovaraju o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci" i mehanizmu koordinacije o evropskim pitanjima.

Sastanku, čiji je domaćin predsjednik SDS-a Mladen Bosić, prisustvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo LJubić, SBB-a Fahrudin Radončić i SDA Sulejman Tihić, koji su nedavno sa predstavnicima EU u Briselu dogovorili Mapu puta.

Ovaj susret lidera političkih partija u BiH, koji počeo nešto poslije 10.00 sati u prostorijama SDS-a, prate brojne novinarske ekipe.

Dodik je ranije izjavio da je za Republiku Srpsku, kada je u pitanju provođenje odluke "Sejdić-Finci", prihvatljiv samo direktan izbora člana Predsjedništva BiH iz RS, ali da SNSD nije protiv asimetričnog rješenja, odnosno da se član iz Republike Srpske bira neposredno na izborima, a u FBiH u parlamentu.

Bosić je rekao da bi na sastanku stranačkih lidera moglo biti postignuto rješenje u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić-Finci" ukoliko prijedlog stranaka iz FBiH ne bude ugrožavao interes Republike Srpske.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su za najjače hrvatske stranke prihvatljiva asimetriča rješenja u izboru članova Predsjedništva BiH i da očekuje da će na današnjem sastanku biti postignut dogovor o pitanju "Sejdić-Finci".

"Republika Srpska je za direktan izbor člana Predsjedništva BiH iz RS i to je za nas prihvatljivo. U Federaciji BiH je praktično dogovoreno da se dva člana Predsjedništva biraju indirektno i takva rješenja bi bila asimetrična", pojasnio je Čović.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da će lideri političkih stranaka na sastanku u Banjoj Luci pokušati da naprave neku vrstu akcionog plana za Mapu puta kako bi do kraja novembra bilo urađeno sve što je potrebno da bi BiH dobila kredibilnu aplikaciju za kandidatski status za članstvo u EU.

U Mapi puta koja je u Briselu usaglašena između EU i predstavnika vlasti u BiH definisano je da do 31. augusta u proceduru budu upućeni amandmani o provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".