Saglasnost do kraja augusta
0

Čović: Riješene su osnovne stvari

SRNA
Dragan Čović (Foto: Anadolija)
Dragan Čović (Foto: Anadolija)
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da su na sastanku političkih lidera u Banjoj Luci riješene osnovne stvari kada je riječ o provođenju odluke "Sejdić i Finci protiv BiH" i da je moguće postići saglasnost do kraja augusta.

On je istakao da je lider SDA Sulejman Tihić na današnjem sastanku jasno stavio do znanja da će blokirati institucije na nivou BiH.

"U vremenu ispred nas osnovno pitanje će biti kako što prije uspostaviti vlast da normalno funkcioniše, jer nekima ide u prilog da se pokaže da vlast ne funcioniše i da se angažuje neko iz međunarodne zajednice", naveo je Čović.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasio je da je BiH danas bliže ispunjenju uslova na putu ka kandidatskom statusu za članstvo u EU.

On je naveo da se može razgovarati o asimetričnom rješenju odluke "Sejdić i Finci protiv BiH".

"Vjerujem da ćemo do 31. augusta doći do prihvatljivog rješenja. Nadam se da će trenutna kriza što kraće trajati i da će se dobiti komplementarne parlamentrane većine", dodao je Ljubić.

Sastanku, čiji je domaćin bio predsjednik SDS-a Mladen Bosić, prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo LJubić, SBB-a Fahrudin Radončić i SDA Sulejman Tihić.