Mirna šetnja
0

Tuzlaci na posljednjem ispraćaju svih žrtava femicida u BiH: Zločin mora biti zaustavljen!

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Brojne građanke i građani Tuzle danas su se okupili u centru grada kako bi se protestom pobunili protiv femicida. Pod geslom "Posljednji ispraćaj svih žrtava femicida u BiH" okupljeni su odali počast svim ženama koje su ubijene od bračnih ili vanbračnih partnera, odnosno članova svoje porodice.

Uz poruku: "Nijedna (žena) više", okupljeni u Tuzli su poručili da femicid mora biti zaustavljen, a ovo okupljanje je upriličeno nakon još jednog stravičnog slučaja u kojem je muškarac iz grada soli hicem iz pištolja ubio suprugu, nakon čega je počinio samoubistvo.

"U posljednje vrijeme svjedoci smo da imamo povećan broj ubistava, a to je ono što kod svih nas izaziva revolt, otpor i potrebu da zaista izrazimo svoje mišljenje i osudimo svaki takav čin. Ljudski život je nešto što se ne može nadomjestiti i nezamjenjivo je bilo čime. Tim povodom želimo skrenuti pažnju koliko svaki oblik nasilja u porodici nosi rizik od ubistva, odnosno femicida", kazala je za Klix.ba Danijela Huremović iz Udruženja građana Vive žene.

Femicid kao takav nije uvršten u Krivični zakon Bosne i Hercegovine, a iznošenje javnih mišljenja građana često ide u smjeru osuđivanja žrtve te stavljanja fokusa na počinitelja ubistva.

"Jedan od najčešćih uzroka femicida je kada počinitelj dobije osjećaj da gubi kontrolu nad žrtvom. Najveći faktor rizika za femicid je onda kada žrtva odluči napustiti svog bračnog ili vanbračnog partnera, kada podnese zahtjev za razvod braka, ili kada nagovijesti da bi ga se mogla riješiti na način podnošenja tužbe", ističe Huremović.

Današnja aktivnost sastavni je dio 16-dnevne kampanje u borbi protiv nasilja, a kako je istaknuto, od 2017. godine do danas u BiH je zabilježeno više od 60 žrtava femicida, od čega je samo u 2022. riječ o ubistvu osam žena.

"Mi insistiramo na korištenju riječi femicid jer ovo nije vrsta ubustva u momentu, na ulici i od nepoznate osobe, nego je njemu prethodilo nasilje u porodice. Također, femicid potenciramo i zbog primjera da na društvenim mrežama, u komentarima nakon ubistva žene, fokus se stavlja na to da je ubica bio tih čovjek i dobra osoba, a vrlo malo se bavi žrtvom. Također, često se kao opravdanje za ubistvo koriste i mentalni poremećaji, a u tom kontekstu molim sve da se zapitaju zbog čega uvijek strada partnerica", kaže Selma Mustačević, koordinatorica gender programa u Udruženju Amica educa.

Među okupljenima danas se našla i Ifeta Merjemić iz Konjević polja, koja je na putu od rodnog mjesta do Tuzle promijenila pet prijevoznih sredstava. To joj nije predstavljao nikakav problem jer, kako nam kaže, borba za prava žena je jača od svega.

"Ovdje sam da podržim sve moje prijateljice i građanke BiH. Skupa možemo napraviti promjene, a kao pojedinci veoma malo. Femicid se dešava i u manjim, odnosno ruralnim sredinama, ali o tome se ne priča mnogo. Zbog toga je potrebno raditi na edukaciji stanovništva, ali i u osnovnom obrazovanju, posebno na prepoznavanju nasilja. Nažalost, dešava se da žene nasiljem ne smatraju kada muškarac podiže glas na njih ukoliko mu se ne sviđa ručak ili ukoliko ih udari. To je sasvim pogrešno, sve to je nasilje i moramo se boriti protiv toga", navodi Merjemić, koja je članica Udruženje žena Jadar iz Konjević polja.

Inače, ovo nije prvi protest koji se organizira u borbi protiv femicida, a nevladine organizacije do danas nisu dobile konkretnu povratnu reakciju nadležnih.

U tom smislu građani su danas potpisivali peticiju, koja je dostupna i u online formi, kao zahtjevi koji se upućuju nadležnim institucijama. Glavni zahtjevi su da se femicid uvrsti kao posebno krivično djelo, zatim da se radi na podizanju svijesti te da se više poštuje Zakon o zaštiti nasilja u porodici, koji nerijetko završava samo kao mrtvo slovo na papiru.