Rigorozne mjere u UKC-u
30

Tuzla: Tri hiljade osoba u izolaciji, nadležni tvrde da ima dovoljno testova za koronavirus

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Sve veći broj osoba nalazi se u samoizolaciji u Tuzlanskom kantonu, a u cilju sprečavanja prodora koronavirusa u zdravstveni sistem velike mjere opreza poduzele su zdravstvene ustanove. Poseban režim rada je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u kojem su, kako nam je potvrđeno, osigurane dovoljne količine testova na koronavirus.
Prema informacijama koje su za Klix.ba potvrđene iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, u ovoj regiji trenutno se u samoizolaciji nalazi 3.045 osoba. Međutim, taj broj bi mogao biti znatno veći, s obzirom na to da se do danas nadležnim epidemiološkim službama nisu javili svi oni koji su se iz evropskih država, ali i žarišta koronavirusa vratili u BiH. Od 25. februara do danas testiranju na koronavirus podvrgnuta je 51 osoba, a svi rezultati analiza su bili negativni.

"Međutim i dalje je prisutan negativan trend nepoštivanja kućne samoizolacije, zatim nejavljanja osoba koje su u ličnom aranžmanu prešle granične prijelaze te se vratile u Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, pozitivan je odgovor građanstva u smislu prijavljivanja onih koji se ne pridržavaju izdatih mjera. Ali, problem nam je taj što nemamo dovoljan broj inspektora i službenika MUP-a TK koji bi izvršili mjere", kazala je za Klix.ba Maida Mulić, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

Sistem samoizolacije pokazuje se kao odlična mjera u prevenciji širenja koronavirusa, međutim prema riječima Mulić, u Tuzlanskom kantonu problem stigme i diskriminacije članova porodica onih koji se nalaze u kućnoj izolaciji je izražen.

"Proteklih dana smo se susreli s problemom dolaska na posao i vraćanja osoba čiji se članovi porodica nalaze u samoizolaciji. Ta stigma je prisutna upravo zbog neposjedovanja informacija kod građana iako ih mi u kontinuitetu plasiramo putem medija. Muž koji dođe na posao, a njegova supruga je u samoizolaciji ne mora biti podvrgnut toj mjeri. Moramo naglasiti da se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije u samoizolaciju stavljaju samo osobe koje su bile u zemlji u kojoj je aktivan COVID-19 te one koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom. Članovi porodica ne idu u izolaciju", pojasnila je Mulić.

Imaju testove za 1.500 osoba Zvanično u Tuzlanskom kantonu dosad nijedna osoba nije zaražena koronavirusom. Javnost u cijeloj državi skeptična je po pitanju broja zaraženih. U tuzlanskoj regiji u kućnoj samoizolaciji je više od tri hiljade osoba, a dosad je 51 testirana na COVID-19. Međutim, nadležni poručuju da nikakvog razloga za zabrinutost u ovom segmentu nema te da su osigurane dovoljne količine testova.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić navodi da Univerzitetski klinički centar u Tuzli ima osigurano više od 200 testova, a stigla je i donacija Humanitarne organizacije EMMAUS koja im je obezbijedila nešto više od 90 testova. Prema njenim riječima, s tim brojem testova moguće je testirati okvirno 1.500 osoba, s obzirom na to da se iz svakog paketa testa može testirati pet potencijalno zaraženih.

"Mi smo također pri Kantonalnom štabu civilne zaštite pokrenuli procedure potrage te nabavke novih količina testova i zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Na početku je postojala priča da je Svjetska zdravstvena organizacija po otkrivanju prvog pozitivnog u državi bila u obavezi dostaviti dodatne količine testova i opreme za zdravstvene radnike, ali trenutno o tome nemamo nikakvu informaciju", navela je Čolić.

Pri općinama i gradovima u Tuzlanskom kantonu u domovima zdravlja djeluju medicinski stručnjaci koji su obučeni za uzimanje brisa ždrijela kod potencijalno zaraženog pacijenta. Ti uzorci se prikupljaju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli gdje se radi testiranje PCR metodom.

Trijažni punktovi širom UKC-a U cilju očuvanja zdravlja medicinskog osobolja i pacijenata koji se nalaze na liječenju Univerzitetski klinički centar u Tuzli pooštrio je mjere epidemiološke sigurnosti. U toku je formiranje trijažnog punkta na ulazu u ovu zdravstvenu ustanovu, a niko od građana u bolnički krug ne može ući prije trijaže u šatoru Crvenog križa Tuzlanskog kantona. Nešto ranije trijažni punktovi su aktivirani i u svim klinikama koje djeluju u ovom kliničkom centru.

"Namjera takvih punktova nije da se u njima klinički obrađuju ili liječe takvi bolesnici, već da se što kraćim putem utvrdi da li je riječ o povratnicima iz kriznih žarišta ili su imali kontakte s oboljelim. U takvoj situaciji zdravstvena ekipa uz zaštitnu opremu sve one koji ulaze u UKC Tuzla ispituje, a bilo koji sumnjivi slučaj upućuje u Kliniku za zarazne bolesti u kojoj je osiguran izolatorij i prijemna ambulanta za dijagnostiku i obradu sumnjivih slučajeva. Tu se po potrebi radi klinička, mikorbiološka i laboratorijska obrada. Pacijentu je osiguran i krevet za boravak u vremenu iščekivanja ključnog nalaza za test na koronavirus, ali i virus sezonske gripe koji je još uvijek aktivan", kaže dr. Sead Ahmetagić, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa TK i načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

U narednom periodu očekuje se regulacija saobraćaja unutar Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla što podrazumjeva ulazak i izlazak pacijenata i vozila na jednom mjestu, odnosno na glavnom ulazu, kao i zatvaranje drugih prilaza ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vrijedi kazati da je Univerzitetski klinički centar u Tuzli osigurao i tri izolatorija za pacijente sa lakom i srednje teškom kliničkom slikom te bolesnike koji zahtjevaju mehaničku ventilaciju.