Situacija u TK pod kontrolom
0

Tuzla: Slab odziv građana na poziv za čišćenje snijega

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Tokom prethodne noći na području Tuzlanskog kantona palo je prosječno pet centimetara novog snijega, a prema tvrdnjama iz nadležnih službi, nove snježne padavine nisu prouzrokovale ozbiljnije probleme.

Situacija u Tuzlanskom kantonu je pod kontrolom, a iz Kantonalnog štaba Civilne zaštite naglašavaju kako nema zametenih naselja.

Saobraćaj se odvija otežano, a većina putnih pravaca je prohodna. Direktor tuzlanskog "Komunalca" Admir Bećirević naglašava kako ekipe putne operative rade danonoćno, pogotovo na prioritetnim pravcima.

Uprkos mnogobrojnim apelima, građani Tuzle nisu se masovnije odazvali i očistili snijeg ispred ulaza zgrada te pristupnih puteva. Iz nadležnih službi upozoravaju kako je takav odnos kažnjiv, dok građani uzvraćaju udarac i zahtijevaju od nadležnih službi da očiste ceste kako bi se mogli nesmetano kretati. I dok se loptica odgovornosti prebacuje s jedne na drugu adresu, u najtežoj poziciji su najstariji građani koji teškom mukom savladavaju zaleđene i snijegom prekrivene trotoare.

Podsjetimo kako je nastava u osnovnim i srenjim školama prekinuta do petka. Poslije četiri sedmice zimskog rasputa, osnovci i srednjoškolci će odmarati još jednu sedmicu koju će, sasvim sigurno, iskoristi za uživanje u zimskim radostima.

Iz Gradskog i prigradskog saobraćaja obavijestili su svoje korisnike kako je na snazi zimski red vožnje, a pojedine općinske linije saobraćaju do svojih zimskih stanica.