BiH
6

Tuzla: Penzioneri blokirali promet zbog poskupljenja prijevoza

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Dvije grupe od po tridesetak penzionera, kojima se pridružio i manji broj drugih građana blokirali su danas u 12 sati saobraćaj na dvije lokacije u gradu, izazvavši time totalni saobraćajni kolaps u gradu. Stvorile su se nepregledne kolone vozila koje je policija usmjeravala na alternativne puteve, ali ništa nije pomoglo.

Razlog ovom nesvakidašnjem protestu je nedavna odluka Gradskog i prigradskog saobraćaja (GiPS), koje je bez saglasnosti Gradskog vijeća poskupilo cijene pretplatnih mjesečnih karata za penzionere, studente u učenike za više od 100 posto.

Saobraćaj je najprije blokiran u naselju Brčanska Malta, koje je žila kucavica gradskog prometa. Policija je osiguravala skup, ali je i tražila od prosvjednika da ne blokiraju život u gradu.

"Živim od penzije koja iznosi 320 maraka. Prisiljena sam koristiti gradski prevoz, jer mi je to bilo najjeftinije. Bolesna sam i moram često u Dom zdravlja. Ovo je veliki udar na moj kućni budžet i sram neka bude svih koji su sudjelovali u donošenju odluke o poskupljenju", kazala je jedna od penzionerki.

Radi davanja podrške, došao je i Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnost Tuzla, koji je rekao da je gnjev penzionera opravdan i da su odluku o poskupljenju mjesečnih karata donijeli ljudi koji ne osjećaju socijalne probleme građana.

"Tražili su da im ja budem vođa u protestima, ali ja sam došao samo da bih se s njima solidarisao i, kao i drugim nezadovoljnicima, pružio podršku", rekao je Kopić, koji je prije tri dana kritikovao građane što nisu podržali skup ovog sindikata u znak podrške smijenjenim ministrima Vlade TK.

Nedugo nakon što je prostor na Brčankskoj Malti oslobođen, druga grupa penzionera blokirala je cestu u naselju Drežnik, na zapadnom ulazu u grad, iz pravca industrijske zone. I ovdje se stvorila velika gužva, policija je vozila usmjeravala vozila prema Husinu i seoskim putevima. Bilo je dosta nervoze, prepirki, ali ne i incidenata teže prirode.

Za cijelo vrijeme, niko od predstavnika GiPS-a nije se obratio nezadovoljnim penzionenrima. Prije nekoliko dana Gradska uprava Tuzle podržala je nezadovoljne penzionere istakavši da rukovodioci GiPS-a nisu cijene digli u skladu sa važećim propisima, niti su za to dobili odobrenje nadležnih organa.

Gradska uprava je ovim pokazala različito lice, jer se nije ogradila od nedavnog drastičnog poskupljenje ulaznica na Panonskim jezerima, iako su i tada penzioneri i drugi posjetioci ispoljili veliko negodovanje.