BiH
60

Tuzla: Zbog skupljeg gradskog prijevoza građani pokušali blokirati saobraćajnicu

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Grupa od oko 50 mještana Lipnice, Gornje Tuzle, Ljubača, Pasaca, Mramora i još nekih tuzlanskih prigradskih naselja, pokušala je danas u 12 sati blokirati južnu i sjevernu saobraćajnicu u naselju Irac, kako bi zaustavili prolaz autobusa Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla i Litvatransa iz Banovića.

Na ovaj način mještani su željeli izraziti protest zbog, kako kažu, enormnog poskupljenja mjesečnih karata. Međutim, saobraćajna policija im nije dozvolila blokadu cesta, navodno zato što nemaju dozvolu MUP-a TK.  Nakon toga građani su pokušali blokirati saobraćajnice u blizini Tvornice obuće Aida, ali ih je policija ponovo spriječila. Poslije neuspjele blokade saobraćajnica grupa demonstranata se uputila ka centru Tuzle s istim namjerama.

Mještani ponavljaju da ne žele blokirati promet svim vozilima, nego samo autobusima GiPS-a u vlasništvu firme Junuzović Kopex, odnosno, banovićkog Litvatransa.

“Studentica sam, živim u Lipnici, pola sata od Tuzle, a mjesečna karta je poskupjela sa 49 na 79 maraka. To je za moju porodicu mnogo, jer imam brata koji također studira. Znači, samo za prijevoz do Tuzle mjesečno trebamo izdvojiti 158 maraka. I radničke karte su poskupjele sa 81 na 93 marke, mada ni do sada nisu bile s popustom”, kaže Indira Kurić, jedna od učesnica današnjih protesta.

Prethodno je mnogo veća grupa mještana ovih naselja protestovala ispred zgrade Gradske uprave Tuzla. Na njihovo insistiranje, primio ih je gradonačelnik Jasmin Imamović, ali im nije mogao obećati rješavanje ovog problema. Navodno će iduće sedmice kabinet gradonačelnika ponovo raspravljati o javnom prijevozu.

“Za razliku od saopćenja od prije nekoliko dana, Imamović sada kao da pere ruke. Ponavlja da je GiPS privatno preduzeće, te da Grad nema ingerencije nad njihovom poslovnom politikom. Rekli smo kako je GiPS javno ponudio gradskim vlastima da kupe dionice firme i da tada mogu učestvovati u odlučivanju, ali je Imamović rekao da ne zna za tu ponudu”, istakla je studentica Kurić.

Prije nekoliko dana su zbog poskupljenja mjesečnih karata za gradski prijevoz saobraćaj u Tuzli blokirali penzioneri, a jedna grupa blokirala je izlaze iz auto baze GiPS-a u Bukinju. Najavljen je nastavak protesta sve do rješavanja novonastale situacije.