BiH
2

GiPS Tuzla povukao odluku o poskupljenju gradskog prevoza

Piše: Mirza Bošnjak
Cijene mjesečnih karata u javnom prevozu u Tuzli sutra će biti vraćene na nivo od prije 21. jula, kada je preduzeće Gradski i prigradski prevoz Tuzla (GiPS) donijelo odluku o poskupljenju.

Ova odluka izazvala je buru negodovanja građana, najviše penzionera, učenika i studenata, jer su mjesečne karte za neke od spomenutih kategorija poskupile od 100 do 190 posto.

Nakon što su gradske vlasti Tuzle zatražile storniranje odluke o poskupljenju, menadžment GiPS-a je to najprije odbio, te čak najavio tužbu protiv inspektora Grada zbog ocjene o kršenju zakonskih propisa u vezi sa povećanjem cijena prevoza.

S druge strane, čelnici Gradske uprave najavili su da će, ukoliko GiPS ne vrati cijene na pređašnji nivo, rapisati javni oglas za izbor vršitelja javnog gradskog i prigradskog prevoza u Tuzli. O ovome je održan sastanak i u Vladi TK gdje je također zatraženo od GiPS-a da vrati cijene na raniji nivo.

Danas je Komisija za ljudska prava Gradskog vijeća Tuzle održala vanrednu sjednicu s koje je predsjednik Mirnes Ajanović priopćio da je GiPS prihvatio zahtjev za vraćanje cijena, s tim što će u redovnoj procedure Gradskom vijeću podnijeti novi zahtjev za korekciju cijena. No, u tom slučaju odluku će donijeti Gradsko vijeće na prijedlog Kolegija gradonačelnika Tuzle.