BiH
42

Tužilaštvo KS: Iako nezakonit, pretres Klixa nije krivično djelo

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pripadnici MUP-a Republike Srpske, koji su zajedno sa pripadnicima MUP-a KS krajem decembra učestvovali u pretresu portala Klix.ba po nalogu Tužilaštva KS, odnosno Općinskog suda u Sarajevu, nisu prekršili svoje ovlasti, navode iz Tužilaštva KS.

Potvrđeno je ovo odlukom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koje je nakon pretresa u prostorijama portala Klix.ba poduzelo niz aktivnosti kako bi utvrdilo okolnosti pod kojima se pretres dogodio, a s obzirom na činjenicu da su pripadnici MUP-a RS aktivno učestvovali u istom.

Tužilaštvo KS je utvrdilo da u ovom slučaju nisu počinjene radnje koje bi ukazivale na postojanje elemenata krivičnog djela nasavjesnog rada u službi, narušavanja nepovredivosti doma ili krivičnog djela protuzakonitog pretresanja.

"Osobe koje su predmet istrage morale su biti svjesne svoje nesavjesnosti, dakle biti svjesne da krše Zakon kako bi im se na teret stavilo počinjenje krivičnog djela. U ovom slučaju to nije utvrđeno", rečeno nam je iz Tužilaštva KS.

Povreda ZKP i eventualne posljedice se mogu utvrditi u nekom drugom postupku, a ne u krivičnom, jer nema dokaza da je postojalo očigledno nesavjesno postupanje u vršenju dužnosti, niti svjesno kršenje zakona i propisa.

Ovom odlukom je utvrđeno da je pretres i ulazak u prostorije portala Klix.ba obavljen na način određen naredbom i u skladu sa Zakonom, a koja je u vrijeme pretresa bila legitimna.

Činjenica što je ista odlukom suda utvrđena manjkavom, te pretres na osnovu takve naredbe naknadno utvrđen nezakonitim, za posljedicu ima procesne posljedice koje se ogledaju u ništavnosti preduzete radnje.

"Način i postupak pretresanja nije doveo do počinjenja nekog krivičnog djela, s tim da bi u daljem radu ovlaštenim službenim osobama trebalo ukazati na propuste prilikom vršenja procedure pretresanja u cilju poboljšanja rada i obaveza sačinjavanja planova internih akata sa ciljem preciznijeg vođenja načina pretresanja", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Kada je u pitanju nanošenje lakih tjelesnih povreda fotoreporteru Klixa Edinu Hadžihasiću, nakon izvršenog pretresa, izvan prostorija Klixa, procesuiranje će biti predmet posebnog postupka u ovom Tužilaštvu.