BiH
0

Tužbe protiv RS-a "teške" 351 milion KM

FENA
Slobodan Radulj
Slobodan Radulj
Pravobranilaštvo Republike Srpske imalo je, na dan 3.decembra 2012. godine, ukupno u radu 2.248 tužbi za naknadu ratne nematerijalne štete, koje su podnijeli logoraši i civilne žrtve rata iz Federacije BiH, u kojima je tužena Republika Srpska, a iskazana je vrijednost tužbenih zahtjeva od 351.206.454,85 KM.

Zanimljivo je da Pravobranilaštvo RS-a predlaže da se ispoštuje Rezolucija UN-a (A/RES/60/147) od 21. marta 2006. godine, prema kojoj država članica treba da osnuje fond u korist žrtava zločina u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i za porodice takvih žrtava te da se donese poseban zakon u BiH, koji bi ovo pitanje jedinstveno riješio za sve žrtve rata u BiH.

U informaciji o radu Pravobranilaštva RS-a u 2012., koja će biti razmatrana na sjednici parlamenta 28. maja, pravobranilac RS-a Slobodan Radulj je obrazložio spomenuti prijedlog imajući u vidu broj predmeta u radu te neujednačenu sudsku praksu postupajućih sudova i "sveobuhvatne posljedice koje mogu nastupiti ukoliko se nastavi primjena općih pravila o odgovornosti za štetu".

Iz te institucije je i vlastima RS-a upućena informacija u vezi s tužbama građana iz Federacije BiH za naknadu ratne nematerijalne štete u kojima je tužena RS.

Naglašeno je da je povučeno više od 1.700 tužbi koje su protiv Republike Srpske podnijeli logoraši iz Federacije BiH, ali to ne znači da je problem riješen, jer se, ističe Radulj, prema važećim propisima, povučena tužba smatra kao da nije bila ni podnesena i može se ponovo podnijeti.

"Neke povučene tužbe u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, ponovo su podnesene u sudovima u Federaciji BiH, i cijenimo da će broj ovih tužbi svakim danom biti sve veći i veći", naveo je Radulj.

Pravobranilaštvo RS-a je ukazalo i da se prilikom rješavanja po ovim tužbama pojavljuje više spornih pitanja, a razlog za to leži u činjenici da ni na državnom, niti na entitetskom nivou nema propisa koji definiše odgovornost za štetu koja nema karakter ratne štete, a nastala je u periodu ratnih dešavanja u BiH.

"Važno je ukazati na činjenicu da je BiH država ugovornica Rezolucije UN-a (A/RES/60/147) od 21. marta 2006. godine, po kojoj su države članice UN-a, u slučajevima kršenja međunarodnog prava, dužne osigurati restituciju, naknadu štete, rehabilitaciju i osnovati fondove u korist žrtava zločina u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i za porodice takvih žrtava", ističe se u izvještaju.

Podsjećanja radi, u toku protekle dvije godine, u sudovima u BiH, podneseno je oko 4.200 tužbi, u kojima je tužena Republika Srpska, za naknadu nematerijalne štete (za pretrpljene fizičke bolove, strah, duševne bolove zbog umanjenja životne aktivnosti i narušenosti, prava ličnosti, povrede slobode i slično), s ukupno označenim tužbenim zahtjevima od gotovo 600 miliona KM.

U međuvremenu, povučeno je više od 1.700 tužbi, ali su one ponovo podnesene u sudovima u Federaciji BiH.

"Radeći na predmetima ove vrste došli smo do zaključka da je podnošenje tužbi iz Federacije BiH rezultat sinhronizovane aktivnosti nekih nevladinih organizacija s političkim ciljem, ne da se samo nadoknadi šteta za ratna dešavanja samo jednom narodu, već ima cilj i finansijsko urušavanje Republike Srpske, a za šta imamo i konkretne dokaze", ustvrdio je također entitetski pravobranilac.