"Krajina osiguranje"
23

Indijci tužili BiH za iznos od 51 milion KM, Vijeće ministara i RS će potpisati sporazum

A. D.
Foto: Vijeće ministara
Foto: Vijeće ministara
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Pravobranilaštva BiH o realizaciji zaključka sa 8. sjednice koji se odnosi na arbitražni postupak u vrijednosti većoj od 51 milion KM.

Kako je saopćeno, data je saglasnost na sporazum o međusobnim pravima i obavezama Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske u vezi sa arbitražnim postupkom, u vrijednosti od 51.294.000 KM, u predmetu po tužbi Indijaca Neeta Gupte, Naveen Aggarwala i Usha Industries, INC protiv Bosne i Hercegovine radi naknade štete, a u vezi sa ulaganjem tužilaca u "Krajina osiguranje“ prema pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (Uncitral pravila).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ovlašten je da potpiše ovaj sporazum.

Pred sudom u Parizu u julu prošle godine održano je glavno ročište u arbitražnom sporu teškom 51 milion KM protiv BiH, odnosno Republike Srpske i "Krajina osiguranja“ koji su pokrenuli akcionari-

Kompletan postupak vodilo je Ministarstvo finansija RS, a Pravobranilaštvo BiH uključeno je u proces kako bi vodilo računa zaštiti interesa BiH.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete su 18. septembra 2017. podnijeli zahtjev za arbitražu protiv BiH po pravilima UNCITRAL-a, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete su krajem 2015., za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Višegodišnji spor kojim je od Krajina osiguranja Robna kuća Boska pokušavala da naplati 6,9 miliona maraka okončan je u Vrhovnom sudu RS-a, i to u korist Krajina osiguranja.

Republika Srpska je preuzela troškove finansiranja vođenja ovih postupaka, što, između ostalog, podrazumijeva troškove zastupanja specijalizovanih advokatskih kancelarija, troškove vještačenja, sudski depozit i ostalo.

"Troškovi koje snosi BiH sama neposredno nisu visoki, radi se o redovnim troškovima službenih putovanja radi pristupa ročištima predstavnika Pravobranilaštva BiH i slično i isti su planirani budžetom Pravobranilaštva.