Bezrazložni optimizam
127

Trojka "između čekića i nakovnja": Da li je Milorad Dodik promijenio politički kurs

S. M.
MArinko Čavara, Milorad Dodik, Nermin Nikšić i drugi nakon potpisivanja koalicionog sporazuma
MArinko Čavara, Milorad Dodik, Nermin Nikšić i drugi nakon potpisivanja koalicionog sporazuma
Prošlo je tačno mjesec dana od kad su stranke Trojke zajedno sa SNSD-om i HDZ-om formirali Vijeće ministara. Iako su predstavnici SDP-a, NiP-a i Naše stranke najavljivali zaokret u politici SNSD-a jasno je da suštinska neslaganja, kako u unutrašnjoj tako i vanjskoj politici, nisu nestala.

Neslaganje oko državne imovine ili inicijative za donošenje državnog zakona o gasu dodatno su upotpunile razlike prema ukrajinskoj krizi, nakon što je ambasador BiH u Generalnoj skupštini UN-a Sven Alkalaj podržao rezoluciju o Ukrajini. Predsjednik RS-a Milorad Dodik burno je reagovao i optužio ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da krši Ustav.

"Instrukcijom ministra vanjskih poslova BiH o načinu glasanja u UN-u prekršen je Ustav jer takvu instrukciju nije mogao donijeti ministar bez odluke Predsjedništva BiH. U BiH nije usaglašen stav po pitanju sukoba u Ukrajini, te je iz tog razloga BiH u UN-u bila obavezna da bude uzdržana", napisao je Dodik.

Čak i po pitanjima gdje se načelno slažu Trojka s jedne i HDZ i SNSD s druge strane, postoje neslaganja, pa vjerovatno i u unutar samih stranaka Trojke, naprimjer, Izbornom zakonu BiH.

S tim u vezi razgovarali smo sa analitičarkom Tanjom Topić koja nam je kazala da su samo naivni mogli povjerovati da će SNSD promijeniti politički kurs i da je, kako naglašava, fascinantna opčinjenost tezom o promjeni SNSD-a koja ni na čemu, ni uoči formiranja Vijeća ministara, nije mogla biti utemeljena.

"Također je bilo zanimljivo gledati pohvale, optimizam i vjeru da su se stari SNSD-ovi vukovi preko noći promijenili i da je Dodik, taj isti, za kojeg su godinama tvrdili rušitelj države BiH, postao čovjek nade u promjene. Pri tome on ni tada nije odstupao ni milimetar od svog političkog kursa i radikalne retorike. Najveći problem bio je pristup prihvaćen u formiranju vlasti - teške i bremenite probleme gurnuti pod tepih, a za to vrijeme širiti lažni optimizam i slikati se u zagrljaju novih političkih partnera", kazala je Topić.

Na pitanje šta je onda bio stvarni razlog formiranja Vijeća ministara, odnosno odluke SNSD-a i HDZ-a da sa strankama Trojke formiraju vlast istakla je obećanje da će dobiti ono što žele.

"Rekla bih da je situacija u Ukrajini utjecala na ubrzani poklon BiH u vidu dobijenog kandidatskog statusa. S jedne strane ovakva konstelacija u vlasti jeste pritisak stranaca. Sa druge strane jasna računica političkih aktera da dobiju ono što im je važno i dobrim dijelom su barem u fazi obećanja i dobili to. Pri tome je SNSD bio jasan i izričit - postavili su uslove na kojima će insistirati. Onaj ko ih prihvati postaje partner u vlasti, vrlo prosta računica", rekla je Topić.

Dodala je da su HDZ i SNSD spremni ponovo ući u u vlast sa SDA i da će u slučaju da se to desi ova stranka biti spremnija učinit ustupke.

"Ne zaboravimo da su savršeno funkcionisali decenijama u vlasti proizvodeći strah jedni od drugih i međusobno se hraneći i odrzavajući na vlasti. Oni su kao sistem spojenih posuda. SDA je sada spremnija učiniti i druge ustupke kako ne bi izgubila svu moć i sinekure koje bi izgubila odlaskom u opoziciju. A SNSD nije spreman novim partnerima preći preko mnogih stvari koje sa lakoćom kod SDA i ne primjećuju", tvrdi Topić.

Ona smatra da se stranke Trojke trenutno nalaze izmeću čekića i nakovnja nakon zadnjih žestokih šumova u komunikaciji zbog Rusije.

"Kao da se našla u zvrnju. I ne samo oko Rusije vidjeli smo 'incident' oko negiranja genocida. Pritisak javnosti u BiH će rasti na Trojku dok će ih koalicioni partneri sa druge strane mljeti. Nimalo zavidna pozicija koja iziskuje snagu koju nisu pokazali do sada. Potenciranje drugačijeg ozračja, tolerantne atmosfere, hodanja po jajima, neće biti dovoljno", zaključila je Topić.