Projekat CEB II
5

Goražde: Na Splavištu izgrađena nova zgrada socijalnog stanovanja sa 24 stana

E. A.
Korisnicima nekadašnjih kolektivnih centara u Goraždu uskoro će biti dodijeljeni ključevi 24 stambene jedinice s obzirom da je u završnici izgradnja nove zgrade socijalnog stanovanja u goraždanskom naselju Splavište.

Prema najavama to bi se trebalo desiti najkasnije do 1. jula ove godine tako što je jedna dio stanova namijenjen stanarima nekadašnje dotrajale zgrade na čijim temeljima se gradi nova, dok će dio stanova biti dodijeljen licima iz drugih kolektivnih centara.

Izgradnja zgrade na Splavištu dio je državnog projekta CEB II "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja" koji se implementira na teritoriji cijele BiH.

"Izgradnja je završena u rekordnom roku, po projektu CEB II i sigurno je riječ po jednoj od ljepših zgrada tako da ubrzo očekujemo njeno zvanično otvaranje i useljenje porodica, što je veoma značajno za nas", kaže Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Do sada su u okviru istog projekta izgrađene tri zgrade, dvije u naselju Rasadnik i jedna u ul. Salih Bega Kuljuha.

"Projekat CEB II je završen, ali mi nećemo odustati od ovakvih i sličnih projekata jer postoji i potreba izgradnje nove zgrade Balkan 2, gdje su uslovi života nehumani. Kolektivni Centar "Belvedere" u potpunosti je ispražnjen, a naša je želja da u budućem projektu CEB III na toj lokaciji budu izgrađeni moderni stanovi namijenjeni mladim deficitarnim kadrovima koji su potrebni Goraždu", kaže Imamović.

Kroz projekat CEB II osigurano je 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH čime je predviđeno zatvaranje svih kolektivnih centara u RS i oko 76 posto kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine.

U BPK Goražde planirano je devet podprojekata u općinama Foča i Pale u FBIH i na području grada Goražda.