{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Treba uputiti finansijsku policiju u naftne terminale

F
14.10.2009. u 14:04
0
1
Treba uputiti finansijsku policiju u naftne terminale
0
Treba uputiti finansijsku policiju u naftne terminale
Dopredsjedavajući u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Marinko Čavara, član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, izjavio je danas da federalna finansijska policija treba da ispita poslovanje kompanije Naftni terminali u Sarajevu i na taj način dođe do uzroka koji su pred stečaj doveli njenu firmu-kćerku Terminale u Pločama.
Čavara je to kazao tokom današnje sjednice Predstavničkog doma u Sarajevu na kojoj je na inicijativu poslaničkog Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) otvorena parlamentarna rasprava o stanju u Naftnim terminalima u Pločama.

U dosadašnjem toku sjednice došlo je do žustrih polemika između poslanika SDP-a Damira Mašića i resornog federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće.

Mašić je Heću pozvao na neopozivu ostavku jer je Hećo prethodno, kako je interpretirao Mašić, optužio sve i svakoga samo ne svoje ministarstvo za stanje u pločanskoj firmi.

Hećo je ustvrdio da je Ministarsrvo na čijem je on čelu učinilo sve da spasi ovu imovinu Federacije u Hrvatskoj, a da je Federalna vlada ta koja nije reagovala na vrijeme, već to čini sada, u zadnji čas.

Kazao je i da su već odavno tri glavna problema uzroci stanja u pločanskoj firmi - imovinskopravni status, nelikvidnost računa i nefunkcionalnost uprave i društva u cjelini.

U kasnijem istupu ministar je izjavio i da je ovaj slučaj, kojem je uzrok politika, primjer da brojni akteri žele da ovladaju tržištem nafte.

"Sigurno je da sve što se dešava u Naftnim terminalima Ploče istog dana zna i Zagreb", ustvrdio je između ostalog Hećo.

Kako je Klub poslanika SDP-a pokretač parlamentarne rasprave o stanju u Naftnim terminalima kojima je zaprijetio stečaj zbog blokade računa uzrokovane dugovanjima, a Federaciji opasnost da izgubi ovu svoju imovinu u Republici Hrvatskoj, SDP će danas predložiti i zaključke.

Učinit će to i mnoge druge parlamentarne stranke.

O zaključcima će se izjasniti Predstavnički dom u cjelini, a prema dosadašnjim saznanjima većini je zajedničko insistiranje na utvrđivanju odgovornosti za stanje pločanske firme kćerke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: