Marinko Čavara
0

Treba uputiti finansijsku policiju u naftne terminale

FENA
Dopredsjedavajući u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Marinko Čavara, član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, izjavio je danas da federalna finansijska policija treba da ispita poslovanje kompanije Naftni terminali u Sarajevu i na taj način dođe do uzroka koji su pred stečaj doveli njenu firmu-kćerku Terminale u Pločama.

Čavara je to kazao tokom današnje sjednice Predstavničkog doma u Sarajevu na kojoj je na inicijativu poslaničkog Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) otvorena parlamentarna rasprava o stanju u Naftnim terminalima u Pločama.

U dosadašnjem toku sjednice došlo je do žustrih polemika između poslanika SDP-a Damira Mašića i resornog federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće.

Mašić je Heću pozvao na neopozivu ostavku jer je Hećo prethodno, kako je interpretirao Mašić, optužio sve i svakoga samo ne svoje ministarstvo za stanje u pločanskoj firmi.

Hećo je ustvrdio da je Ministarsrvo na čijem je on čelu učinilo sve da spasi ovu imovinu Federacije u Hrvatskoj, a da je Federalna vlada ta koja nije reagovala na vrijeme, već to čini sada, u zadnji čas.

Kazao je i da su već odavno tri glavna problema uzroci stanja u pločanskoj firmi - imovinskopravni status, nelikvidnost računa i nefunkcionalnost uprave i društva u cjelini.

U kasnijem istupu ministar je izjavio i da je ovaj slučaj, kojem je uzrok politika, primjer da brojni akteri žele da ovladaju tržištem nafte.

"Sigurno je da sve što se dešava u Naftnim terminalima Ploče istog dana zna i Zagreb", ustvrdio je između ostalog Hećo.

Kako je Klub poslanika SDP-a pokretač parlamentarne rasprave o stanju u Naftnim terminalima kojima je zaprijetio stečaj zbog blokade računa uzrokovane dugovanjima, a Federaciji opasnost da izgubi ovu svoju imovinu u Republici Hrvatskoj, SDP će danas predložiti i zaključke.

Učinit će to i mnoge druge parlamentarne stranke.

O zaključcima će se izjasniti Predstavnički dom u cjelini, a prema dosadašnjim saznanjima većini je zajedničko insistiranje na utvrđivanju odgovornosti za stanje pločanske firme kćerke.