Evropska unija
0

Treba ugasiti OHR u dva koraka

FENA
Evropska unija smatra da se gašenje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini treba obaviti u dva koraka, najprije njegovim seljenjem izvan zemlje, ali sa svim sadašnjim ovlastima, i onda postupnim ukidanjem, rekao je u utorak visoki evropski dužnosnik.

"Vjerujemo da je najbolji način to izvesti u dva koraka. Prvo preseliti ga izvan zemlje, ali zadržati jedinstveni instrument koji ima, a to su bonske ovlasti. Time bismo jasno rekli da se on neće miješati u svakodnevna politička natezanja, a bonske bi ovlasti koristio za uklanjanje većih blokada, u slučajevima kada zemlja nema vlastitih potencijala da ide naprijed. Nakon određenog vremena, kada se svi naviknu na novo rješenje, moći ćemo početi razgovarati o potpunom gašenju Ureda visokog predstavnika i bonskih ovlasti", rekao je evropski izvor koji je želio ostati neimenovan.

"To je platforma koju EU predlaže i mislimo da je to dobar kompromis između onih koji žele da se odmah zatvori OHR i onih koji drže da još nije vrijeme za to", rekao je evropski dužnosnik..

Još krajem 1997. godine, međunarodni zvaničnici su na sastanku u Bonnu dali OHR-u široke ovlasti za uklanjanje svih zapreka u procesu provedbe mirovnog sporazuma i razvitka. Tzv. bonske ovlasti, uz ostalo, omogućuju visokom predstavniku da smijeni bilo kojeg lokalnog dužnosnika, uključujući i izravno izabrane političare, za koje OHR smatra da opstruiraju mirovni proces.

U diplomatskim krugovima se kao novo sjedište Ureda visokog predstavnika spominju Bruxelles, New York i Washington.

U široj međunarodnoj zajednici postoji suglasnost da Evropska unija preuzme glavnu ulogu u Bosni i Hercegovinu kako bi joj se pomoglo da postane održiva država kojoj više neće trebati masovna međunarodna prisutnost sa širokim ovlastima. "Čim upravni odbor Vijeća za provedbu mira donese odgovarajuću odluku, EU je spremna preuzeti", rekao je izvor.

Evropska unija uskoro namjerava poslati u Sarajevo novog šefa svoje tamošnje delegacije, koji će biti puno jači nego što su to šefovi delegacija u drugim zemljama. Natječaj za izbor šefa izaslanstva u BiH je u toku, već je prošao rok za podnošenje prijava i sada se traži najpogodnija osoba među onima koji su se prijavili.

Šef delegacije EU-a istodobno će biti i posebni izaslanik EU-a (EUSR). On će na raspolaganju imati osoblje, programe i sredstva koje EU daje BiH, što je oko 100 miliona eura godišnje. Također će moći predlagati restriktivne mjere, poput zabrane putovanja ili zamrzavanja imovine onim dužnosnicima koji blokiraju normalno funkcioniranje institucija. Riječ je o standardnim sankcijama koje EU koristi poput nedavnih mjera protiv bjeloruskih dužnosnika.

Kada visoki predstavnik ustupi svoje mjesto šefu delegacije i posebnom izaslaniku EU-a, on će preuzeti zadaću zaštite Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i državnih institucija, rekao je izvor.