{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najavljeno jače evropsko prisustvo u BiH

S
21.3.2011. u 18:59
0
17
Najavljeno jače evropsko prisustvo u BiH
0
Najavljeno jače evropsko prisustvo u BiH
Foto: AP
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton predstavila je buduću strategiju EU prema BiH koja se zasniva na "jačem evropskom prisustvu, vlasti zasnovanoj na širokom konsenzusu i budućem jednom predstavniku EU, čiji će zadatak biti pomaganje u provođenju reformi", javio je dopisnik Srne iz Brisela.
Ashtonova je na konferenciji za novinare poslije radnog ručka Vijeća ministara spoljnih poslova EU, na kome je razgovarano i o BiH, pozvala "rukovodstva partija u BiH da pokažu liderstvo" i ponovila potrebu formiranja Vijeća ministara, te naglasila da se i dalje smatra da je misija Altea u zemlji važna.

Ona je ponovila poziv da se Ustav BiH uskladi sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava, odnosno da se uzme u obzir presuda u slučaju "Sejdić-Finci", te da se donese zakon o državnim podsticajima.

Odgovavarajući na pitanje da li misli da formiranje Vijeća ministara BiH ide u dobrom pravcu, Ashtonova je odgovorila da je to "vrlo teško reći". "Još nam treba vremena. Svakako, tome se nadamo", navela je ona.

U zaključcima se konstatuje "duboka zabrinutost nad time da vlast još nije formirana", i upućuje poziv šefovima stranaka na "odgovornost i smisao za kompromis" kako bi moglo da se pristupi "vanredno važnim i suštinskim reformama".

Zaključci o BiH bili su formulisani tokom tri mjeseca i predstavljaju dogovor između 27-orice o viđenju BiH.

Evropska unija u početnom paragrafu Zaključaka naglašava evropsku perspektivu za BiH, nepodijeljeno opredjeljenje njenom teritorijalnom integritetu kao suverene i jedinstvene zemlje. Pomoć evropskoj budućnosti BiH navodi kao osnovni razlog svog budućeg pojačanog prisustva u zemlji.

"Neophodno je da EU bude u samoj srži političkog procesa u BiH, a za progres je neophodno da se sve političke reforme tome okrenu", stoji u zaključcima.

Vijeće naglašava da je važno da se poboljša i ojača efikasno funkcionisanje države i institucija, također, putem neophodne promjene Ustava.

Tri paragrafa zaključaka odnose se na novu ulogu novog evropskog šefa u BiH.

On bi trebalo da "preuzme vođstvo u podršci BiH u svemu što se tiče EU". U tome će se koordinisati sa širom međunarodnom zajednicom. Na raspolaganju će imati široki i izbalansirani paket instrumenata kako bi se najbolje iskoristile inicijative iz EU. Ovdje će spadati i finansiranje iz IPA fondova i opservacija i pomoć u reformama koje su navedene u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju /SPP/.

BiH se poziva i da ispuni svoje obaveze koje je potpisala u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, stoji u zaključcima.

Dvadesetsedmorica još ističu privrženost EU Dejtonskom sporazumu kao i to da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ima "punu podršku" za svoje djelovanje. BiH se poziva da ispuni mjere koje su potrebne za zatvaranje OHR-a, a najavljuje i mogućnost da se OHR premjesti iz BiH.

Slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar rekao je da će se ingerencije OHR-a polako smanjivati. Što se tiče restriktivnih mjera, postoji mogućnost njihovog uvođenja, po potrebi, tokom mandata novog šefa delegacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: