Bruxelles
0

Ministri EU donose zaključke o jačem prisustvu u BiH?

SRNA
Vijeće ministara vanjskih poslova EU trebalo bi danas da usvoji zaključke o jačem prisustvu EU u BiH iz kojih će se vidjeti kakav bi bio mandat novog šefa delegacije EU, ali neće biti saopšteno njegovo imene jer ta odluka još nije donesena, javlja dopisnik Srne iz Bruxellesa.

Zaključci će sadržati smjernice i upustva da se "evropski program snažno ugradi u sam centar politike u BiH", a bit će ukazano i na provođenje obaveza BiH u primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Evropski zvaničnici nisu željeli da komentarišu najnoviji razvoj situacije oko formiranja vlasti u BiH, navodeći da je moguće da se do ponedjeljka i taj stav ugradi u zaključke.

"Nezavisne novine" saznaju da bi pred Vijećem EU trebalo da će nađe dokument pod nazivom "Nacrt mogućih restriktivnih mjera protiv određenih osoba i tijela u vezi sa situacijom u BiH".

U dokumentu se navodi da će restriktivne mjere EU prema političarima BiH koji opstruišu evropski put biti zabrane putovanja i zamrzavanje imovine, a o tome će se odlučivati na osnovu konsultacija šefa Delegacije sa šefom Misije EU, kao i u konsultaciji sa visokim predstavnikom BiH.

U dokumentu se, takođe, navodi da će restriktivne mjere biti primijenjene na pojedince i tijela čija aktivnost podriva suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni ugled BiH, te prema onima koji predstavljaju prijetnju za ozbiljnu bezbjednosnu situaciju, podrivaju Dejtonski sporazum i pripadajuće anekse, uključujući i mjere uspostavljene implementacijom Dejtonskog sporazuma.

Predloženo trajanje ovog dokumenta bit će u početku 12 mjeseci, a nakon toga će, ukoliko bude potrebe, biti i produženo. 
Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je Srni da novi šef delegacije EU ne bi mogao da raspolaže ovlašćenjima koja su atipična za evropski integracioni proces, kao što ni EU u cjelini ne bi mogla da vodi procese u BiH za koje nije dobila mandat. 

"Što se tiče najave da će na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova EU biti razmatrano i pitanje pojačanog prisustva EU u BiH putem svog jedinstvenog predstavnika, jasno je da on treba da se kreće u okvirima ugovornog aranžmana, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), gdje treba da pruži pomoć u njegovom provođenju na način koji je zaista kompatibilan sa evropskim praksama, a ne da se svrstava na jednu od političkih strana u BiH", ocijenila je Cvijanovićeva. 

Ona je istakla da priča o tome kako će se evropski put BiH ojačati nekakavim restriktivnim mjerama ili sankcijama protiv pojedinaca ili subjekata u BiH, zemlju može odvesti u drugačijem smjeru.  

"Ako govorimo o ulozi takvog predstavnika u pružanju podrške BiH u pristupu fondovima EU i korišćenju sredstava iz programa pomoći IPA, on bi mogao značajno da doprinese njihovom izbalansiranom usmjeravanju u one oblasti gdje su najviše potrebna za prilagođavanje društva evropskim standardima", rekla je Cvijanovićeva i dodala da to do sada nije bio slučaj.

Ona je navela da je ta podrška prioritetno bila usmjerena na jačanje institucionalnih kapaciteta na nivou BiH i da sredstva nisu došla do korisnika kojima su najpotrebnija, niti do nivoa vlasti na kojima se odvija stvarni, a ne samo administrativni život. 

Prema njenim riječima, pojačanim prisustvom EU kroz izbalansiranu podršku provođenju SSP-a i pristupu evropskim pretpristupnim fondovima, mogao bi da se unaprijedi evropski put BiH.