Kako unaprijediti stanje
0

Ministri EU na radnom ručku o BiH

SRNA
Ministri inostranih poslova EU danas će na redovnom mjesečnom sastanku, u vrijeme radnog ručka, razgovarati o BiH, provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju (SPP), budućem pojačanom prisustvu Unije, kao i rasploživim "alatima" pomoću kojih će EU unaprijediti stanje u BiH, javio je dopisnik Srne iz Bruxellesa.

Zaključci o BiH, koji bi trebalo da rasvijetle i potvrde poziciju EU prema BiH, bit će objavljeni na ministarskom zasjedanju u martu.

Mađarski diplomata, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom šestomjesečnom periodu, potvrdio je da će na radnom ručku početi razgovor o BiH kao uvod u jasniju strategiju koja bi morala da se ocrta do kraja marta, u idealnom slučaju do sastanka Savjeta za implementaciju mira.

"Na sto će biti izneseni prijedlozi, zamisli, opaske. Pod pretpostavkom ispunjenih uslova, BiH bi trebalo da napreduje na evropskom putu. Dakle, dobijanje kandidature je realno i dohvatljivo, ali ne možemo to da postignemo bez prethodnih reformi", rekao je ovaj diplomata.

Što se tiče pojačanog prisustva EU u BiH novinarima u Bruxellesu je rečeno da je riječ o dugo najavljivanoj funkciji šefa evropske delegacije, koji nije određen, jer se članice još nisu dogovorile o tome kakav će biti mandat evropskog predstavnika u BiH. 

Budući predstavnik Unije mora biti diplomata sa iskustvom, ličnost na koju će EU moći da se osloni i on će imati, kako su rekli, svoju "kutiju sa alatom", u kojoj će biti mjere koje će mu omogućiti mandat, ali se još ne zna šta će tačno da sadrži ta "kutija".

Na pitanje da li će budući evropski predstavnik imati i ovlašćenja za sankcionisanje političkih vođa u slučaju kršenja dejtonskih odredbi, jedan visokopozicionirani diplomata je rekao da će biti restriktivnih mjera, ali prevashodno pozitivnih.
Maja Kocijančič, portparol  visokog predstavnika za bezbjednost i spoljnu politiku, izjavila je ranije Srni da će funkcija novog evropskog predstavnika u BiH morati da reflektuje kontekst Lisabonskog ugovora, novooformljene Službe za spoljne poslove EU, i činjenicu da EU želi na zapadnom Balkanu da igra jaču ulogu nego do sada.

Ona je istakla da je imenovanje novog šefa delegacije u BiH u ingerencijama visokog predstavnika Catherine Ashton, dodajući da je konkurs za evropskog predstavnika u BiH raspisan i traje. "Šefovi delegacija mogu da budu različitog ranga. Željeli bismo da imenujemo nekog ko ima težinu i iskustvo. Tražimo ličnost koja može suvereno, jasno i kredibilno da prenese stavove EU svima u BiH", rekla je Maja Kocijančič.

Evropski eksperti u ovom trenutku smatraju da provođenje SPP, iako ima pozitivnih primjera, nije zadovoljavajuće, najviše zbog različitosti dijelova sistema u dva entiteta.

"Takve razlike velike su prepreke za provođenje odredbi SPP. Pitanje nadležnosti u provođenju SPP-a morat će biti riješeno, jer je to ozbiljan ugovor. Iako znamo da vlasti u BiH razumiju tu obavezu, treba da naći način da se obaveze i ispune", kaže izvor Srne iz diplomatskih krugova.