Izvještaj ICG-a
0

Evropa mora djelovati u Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Bruxelles treba ojačati Delegaciju u BiH
Bruxelles treba ojačati Delegaciju u BiH
U 2011 godini Evropska unija treba konačno preuzeti vodeću međunarodnu poziciju kako bi pomogla Bosni i Hercegovini na njenom putu od ratom razorene teritorije prema stabilnoj zemlji članici, stoji u novom izvještaju Međunarodne krizne grupe (ICG) o Bosni i Hercegovini pod nazivom BiH: Trenutak kada Evropa treba da djeule.

"Najnoviji izvještaj Međunarodne krizne grupe ističe da je EU u boljem položaju da utiče na Bošnjake, Hrvate i Srbe, od Ureda visokog predstavnika, među-narodnog diplomatskog tijela koje je uspostavljeno od strane Savjeta za implementaciju mira nakon Dejtonskog sporazuma 1995 godine", stoji u saopćenju ICG-a koje sumira glavne orise analize.

"Mada OHR ima još samo mali dio od svojih prethodnih moći i malo mogućnosti da bude efektivan čak i u situaciji ozbiljne prijetnje po bezbjednost, EU je oklijevala da djeluje sve dok je OHR još prisutan. Ali sada je vrijeme da zemlje članice EU ojačaju svoju 'Delegaciju' (predstavništvo) u zemlji kako bi ta Delegacija preuzela zadatak koji samo ona može da ispuni", kaže se u saopćenju.

Diktiranje politika

“BiH je prerasla OHR. EU neće ‘zamijeniti’ OHR jer su njenu ciljevi i mehanizmi drugačiji i podobniji za nošenje sa suverenom, mada problematičnom, zemljom”,kaže Marko Prelec, direktor ureda za Balkan Međunarodne krizne grupe, dodajući kako “EU može pomoći da BiH implementira potrebne reforme, ali ne da diktira politike, održava nesmetan rad vlada ili garantuje stabilnost. Građani BiH su ti koji sami moraju ispuniti kriterije za članstvo u EU”.

Međunarodna zajednica je odlučila da neće zatvoriti OHR sve dok BiH ne ispuni ono što je nazvano pet ciljeva i dva uvjeta (“pet plus dva”) koje je PIC uspostavio 2008. BiH je, podsjećaju u ICG-u, ispunila tri cilja i jedan uvjet, ali dva preostala – regulisanje državne i vojne imovine – su blokirani.

"Podjela posebno državne imovine između različitih nivoa vlasti može potrajati godinama, i mada je ovo pitanje važno, ono nema puno veze sa održivosti BiH, njenim potrebama za međunarodnom podrškom ili njenim odnosom sa EU. EU ne bi trebala čekati da uspostavi svoju ojačanu Delegaciju sa novim ambasadorom, koji mogu da obezbjede jasnu, jedinstvenu politiku prema BiH", smatraju u ICG-u. Analitičari ove organizacije smatraju kako bi "Delegacija trebala podržati BiH kada ona aplicira za članstvo u EU, što bi se moglo desiti već kasnije ove godine". Također, oni su mišljenja da će nekoliko godina proći prije nego

Nekoliko godina će vjerovatno proći prije nego pregovori o članstvu zaista počnu, ali ovaj process kandidovanja može ohrabriti dalje reforme kao što je to bio slučaj u ostatku Evrope. Kako EU Delegacija bude rasla, OHR bi trebao biti stavljen u drugi plan.

Nove ovlasti

“Ministri vanjskih poslova EU bi hitno trebali dati EU Delegaciji u BiH nove ovlasti, odgovornosti i resurse”, kaže Sabine Freizer, direktor ureda za Evropu Međunarodne krizne grupe.

“Ukoliko se oni odlučno ne pokrenu po ovom pitanju kada se sretnu 31. januara i ukoliko uskoro ne imenuju jakog predstavnika, na poziciju koja je upražnjena već šest mjeseci to bi naškodilo EU kredibilitetu upravo u trenutku kada njen novi Evropski servis za vanjske poslove pokušava demonstrirati da je Lisabonski sporazum od Brisela napravio efektivnijeg međunarodnog igrača”, dodaje ona.