Poruke nosi u Brisel
76

Tanja Fajon: Jedino rješenje za BiH je EU, bez dijaloga teško je ići dalje

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Članica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon koja danas boravi u službenoj posjeti Sarajevu poručila je da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju i time izgubila dragocjeno vrijeme na putu ka EU. Ona je kazala da su BiH potrebni, više nego ikada, lideri spremni na saradnju i kompromise.

"Imali smo iskren razgovor i hvala svima koji su me upoznali o situaciji u Parlamentu FBiH. Baš danas ministri vanjskih poslova raspravljaju o proširenju EU na Zapadni Balkan", kazala je Fajon.

Ona je izrazila nadu da će BiH nastaviti raditi i do izbora i da neće gubiti vrijeme kada je riječ o Upitniku Evropske komisije i važnim zakonima.

"Bez kompromisa, dijaloga i saradnje teško je ići dalje. Jedino rješenje za BiH je Evropska unija. BiH nam je potrebna i nadam se da će se dijalog s Evropskom komisijom nastaviti brže i sa više motivacije", dodala je Fajon.

Potrebni lideri spremni na kompromise

Članica Evropskog parlamenta u Sarajevu je kazala da će poruke koje je čula danas prenijeti u Briselu.

"I dalje ću se zalagati za proširenje EU i na BiH. Ove godine je bilo pozitivnih momenata i nadam se da će se nastaviti napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu", izjavila je Fajon.

Ona je kazala da je tema razgovora bila i Izborni zakon. Zastupnici Kluba HDZ-HSN u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH neće učestvovati na tematskoj sjednici.

"Znam da na sjednici neće biti kolege iz reda hrvatskog naroda i žao mi je zbog toga. Kada razgovaramo o evropskom putu trebamo razgovarati svi zajedno. Danas su više nego ikada potrebni lideri koji su spremni na kompromise. Znam da je danas puno političkih emocija, ali s druge strane potrebne su što brže reforme i da se ne gubi vrijeme. Voljela bih da su danas svi na sjednici, posebno kada je riječ o raspravi o evropskom putu Bosne i Hercegovine", poručila je Fajon.

Potrebno je stvoriti uslove za investicije i otvaranje novih radnih mjesta te zadržati mlade u zemlji, smatra Fajon.

"Brine nas odlazak mladih ljudi iz BiH jer jednostavno nemaju perspektive. To su sve izazovi za BiH. Pitanje koje će sigurno biti, ne samo za BiH, već za region i EU, kako ćemo se svi baviti izazovima nezakonitih migracija. Tu očekujemo i od BiH da radi koordinirano, da dobije sredstva i da radimo svi zajedno i zadržimo prostor slobode kretanja", kazala je članica Parlamenta EU.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić kazao je da su upoznali Tanju Fajon i Lars-Gunnara Wigemarka o presjeku stanja u FBiH, stepenu provedbe reformske agende i onome što nije završeno.

"Put BiH ne može biti dobar bez dogovora i kompromisa, bez razumnih i realnih, koji se moraju postići na unutrašnjem planu. I mi o sebi često šaljemo predimenzionirano lošu sliku. Ali kada se sve izanalizira, zastoj koji je bio duže vrijeme u prethodnom mandatu, u ovom mandatu pod britansko-njemačkom inicijativom krenuli smo u postupak. Fajon je nama prenijela trenutne namjere koje se vode u EU, posebno koje se tiču Makedonije i Albanije i seta dodatnih pitanja upućenih BiH", rekao je Mušić.

Wigemark: EU je tu da pomogne, a ne da diktira

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara kazala je da se BiH nalazi u vremenu predizborne kampanje kada se sve situacije koriste u dnevnopolitičke svrhe.

"Pokazali smo napredak i sve što smo uradili u protekle 3,5 godine na evropskom putu. Pokazali smo i probleme na koje smo nailazili. Oni su pokazali razumijevanje i dobro poznavanje prilika u BiH. Nadam se da ćemo vrijeme do i nakon izbora iskoristiti da se vratimo u klupe, jer bez dogovora i kompromisa i relaksiranih odnosa ne postoji budućnost BiH", kazala je Bradara.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je da je EU tu da pomogne BiH, a ne da diktira ili nameće stvari.

Neke od narednih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na 600 pitanja radi pojašnjenja što je prije moguće, uz napomenu da kvalitet dolazi prije brzine. BiH treba nastaviti raditi na evropskim integracjama i u regionalnom kontekstu uoči Samita lidera u Londonu, kao i pred Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje koje bi se trebalo sastati u julu. Nisu sva pitanja dramatična u EU, niti u BiH koja bi trebala biti povod za neku dramu", rekao je između ostalog Wigemark.

On je dodao da bi izvršna i zakonodavna vlast trebala raditi na pitanjima do izbora, jer formalno izborna kampanja još nije ni počela.

"Imajući u vidu da traje, zašto je ne iskoristiti da se sada razgovara o reformama i prioritetima kako bi se ispunila jedna trećina reforme koju treba provesti u FBiH. Tu je puno i Zakona o doprinosima, poreza o dohotku. Zašto ne razgovarati i o ruralnom razvoju? O takvim temama treba razgovarati. EU je tu da pomogne, a ne da diktira ili nameće bilo šta", kazao je Wigemark.